Стопанската 2019/2020 година е поредното изпитание за зърнопроизводителите. В края на годината тя може да се определи като шарена - колкото интересна, толкова и трудна. Липсата на валежи и сухото време са само част от предизвикателствата, с които фермерите се сблъскаха.

Именно ситуацията на полето мобилизира зърнопроизводители и агрономи да търсят печеливши варианти, за да се справят с предизвикателствата на времето. И през тази есен Агрополихим АД остава верният партньор на земеделските стопани от цялата страна. За да се убедите в това, компанията представя две истории от полето.

Отиваме в Добричко, за да видим положителните резултати в стопанството на Еко Агро. Благодарение на внасянето на висококонцентрирания, гранулиран минерален тор DAP в норма на торене 20 кг/дка, днес пшеницата в землището на добричкото село Сенокос е равномерна и стабилно поникнала. Според агронома Тодор Йорданов, технологията се е доказала във времето и води до все по-високи добиви.

"Тази технология почнахме да я използваме заради трудностите, които изпитваме при внасянето на гранулирани торове при определени условия – когато имаме ветрове и недостатъчно почвена влага, която да предразположи растенията. 

DAP избрахме, защото предишната култура беше царевица, която изключително много използва азотния тор и искахме да наблегнем малко повече на азота в почвата, но в определени рамки. По този начин да дадем благоприятни условия за развитието на есенника", каза Йорданов.

През пролетта, по време на вегетацията, агрономът ще приложи трикратно внасяне на течен азотен тор UAN. Целта му е да подобри физиологията на растенията и да ги запаси с добра хранителна среда, което ще гарантира добрия добив, и високите качества на зърното.

"Използваната норма на торене на течния азотен тор е в границите на от 30 до 40 л/дка в зависимост от ситуацията и нуждите на растенията.Това количество се разделя на три третирания през вегетацията", добави агрономът.

Когато започва да използваме технологията с течен азотен тор на Агрополохим АД, Тодор Йорданов вижда разликата веднага. Отчетените добиви, които са нагоре с 40%, потвърждават отличният му избор.

"С тази технология на внасяне на тора, аз успях да постигна добиви от 700 до 800 кг/дка от един български, много хубав сорт Енола, благодарение също така на съветите и добрите агрономи на Агрополихим", категоричен е Йорданов.

Трудното време не подмина и пшеницата в землището на пловдивското село Труд. Втората история разказва зърнопроизводителят Светослав Русалов. Към момента той обработва 11 хил. дка основно с пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица. През последните години успешно въвежда в своето стопанство грах, нахут и сорго, за да постигне един пълен, балансиран и правилен сеитбооборот. 

"Още от самото начало започнахме своето партньорство с Агрополихим. Първоначално използвахме стабилизирана амониева селитра, с която подхранваме своите култури зимно и пролетно време. В последствие използвахме тройния суперфосфат. 

През последните години използваме също моноамониев фосфат, който представлява висококонцентриран фосфорен тор с 52% фосфорен пентаоксид, като го използваме за предсеитбено торене и осигуряваме храненето на растенията с фосфор и азот", обясни Русалов.

Друг ключов продукт, на който Светослав Русалов разчита в своето зърнопроизводство, е течният азотен тор със сяра. За целта дори преоборудва стопанството си.

"На полетата с пшеница засега съм използвал комбинирания тор NPK 15:40:10, производство на Агрополихим, който е балансиран откъм трите елемента – азот, фосфор и калий. След направени почвени проби на моите полета, се установи, че той е изключително подходящ за културите, които отглеждам", разясни земеделският производител.

За Светослав Русалов най-важно е прилагането на три основни принципа в земеделието - знания, постоянство и упоритост. Именно те са гаранцията за успех!

"Необходимите знания се придобиват бавно, но има достатъчно литература, и всеки, който желае, може да ги придобие. Упоритост – човек не трябва да се отказва при лоши резултати. Трябва винаги да се пробват нови технологии, нови хранения. А постоянството е, за да може да се получи по-висок резултат за в бъдеще и да не се предаваме от най-малките трудности, които са пред нас", заключи Светослав Русалов.

Безспорно земеделието е завод без покрив, но всичко е по-лесно когато имаш верен партньор, на когото винаги можеш да разчиташ!

Повече информация за всички продукти на „Агрополихим“ АД може да откриете на сайта на компанията - agropolychim.bg