В официалните данни за реколтата от плодове у нас засега малините са единствената култура, която въпреки по-малкото реколтирани площи този сезон, е със сериозно увеличение на производството и средните добиви.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

В оперативния анализ на Земеделското министерство (МЗм) към 14 юли се посочва, че в страната са обрани общо 815 тона малини. Това е ръст в производството от близо 36% на годишна база, а средният добив се е увеличил с почти 57%.

Малинопроизводителите са прибрали от декар средно по 268 килограма този сезон.

Постиженията на апетитния плод пък ще бъдат демонстрирани на традиционния Фестивал на малината в село Лозница, който ще се проведе на 22 и 23 юли.

Към момента статистиката регистрира ръст и при други култури в плодовата реколта. Черешите са с 12,5% повече тази година при по-висок среден добив и повече реколтирани площи, сочат данните на МЗм. Обраната продукция от тях в страната възлиза на 50 004 тона.

По-значителен ръст спрямо година по-рано се отчита по отношение на събраните количества праскови, сливи и круши, но това не е показателно за цялата реколта, тъй като кампанията е все още в начален етап. Засега производството на кайсии и вишни е съответно със 7,2% и 10,2% под миналогодишното.