В портала на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) фигурират 12 електронни административни услуги, които се предоставят от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Може да ги видите ТУК.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Шест от тях са нови. За да заявите електронно услуга обаче, е необходимо да имате Квалифициран електронен подпис (КЕП) и профил в Системата „Електронно връчване“ на ДАЕУ.

Във времена сме, когато много стопани разпродават стадата си или са на ръба да го направят. Но ако сте от онези ентусиасти, които тепърва смятате да се занимавате с животновъдство, една от новите услуги е „Регистрация на собственици на животновъдни обекти“. Там ще намерите на едно място образци на документи, важни срокове, къде и как да заявите услугата.

Други услуги, които могат да са ви от полза като фермер, е „Издаване на удостоверение за осигурителен доход (УП 2)“ и „Издаване на удостоверение за осигурителен стаж (УП 3)“. Тук също е посочено какво е необходимо да приготвите предварително, къде може да го направите, такси и срокове.

Идеята е порталът да се надгражда и в течение на времето да бъдат добавяни още електронни услуги. Да не забравяме, че е предвидено закриване на Държавна агенция „Електронно управление“, тъй като се създава цяло едно ново Министерство на електронното управление. На това министерство се възлагат и едни нови надежди, а именно да разработи и поддържа нова версия на ВетИС.