Зърнопроизводители от цялата страна разчистват пътищата в регионите си от натрупания през изминалото денонощие сняг.

Ще вали ли още сняг в България и на Балканите?

Истинските земеделци никога не спят! С това мото Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) отрази инициативата на своите членове от всички регионални сдружения.

„Сериозните валежи от сняг усложниха пътната обстановка в страната, а по традиция в малките населени места пътищата остават непочистени дълго време. Зърнопроизводителите обаче не се изплашиха от лошото време, а бързо се организираха и показаха, че могат да реагират във всякакви ситуации. Колегите ни от цялата страна извадиха тракторите и снегорините и почистиха пътищата в своите населени места, заявяват от асоциацията.

Докато фермерите по места запретват ръкави и палят машините, държавата отново се задъхва със снегопочистването. Заради обилните снеговалежи редица пътища в страната бяха затворени. Над 1300 машини са обработвали републиканските пътища през нощта, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Синоптиците информират, че обстановката ще остане усложнена през следващото денонощие заради вятър, който ще създаде условия за образуване на поледици.

Снежната покривка на изток е достигнала 20 см на места, в района на Драгоман е 14 см, а за София – 9 см. През целия ден се очакват валежи от сняг в Предбалкана и Източна България. Прогнозите са, че снеговалежите ще отслабват и постепенно ще спрат до четвъртък на обяд. В сила са първа и втора степен за опасно време, като най-усложнена ще е обстановката в източните части на страната.