Млади фермери се обявиха против алтернативата да емигрират. Категорични са, че искат да работят в България, но при нормални условия. Час преди министър Димитър Греков да обяви в петък, че приемът на проекти по мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" по ПРСР ще започне още тази година, репортерът на Фермер.БГ Ваня Кюрчева разговаря с група млади земеделци, които дойдоха пред сградата на МЗХ в очакване какво ще е бъдещето не техните проекти.

 

Елена Енчева от Стара Загора се занимава с животновъдство. Категорична е, че е необходимо финансово подпомагане на младите фермери, които са решили да останат в България и да се развиват именно в селското стопанство. За Елена животновъдството не е самоцел – амбицията й е да поеме стопанисването на кравефермата на баща си. Готова е с проект по мярка 112 и не е притеснява от конкуренция. „В крайна сметка това е конкурс, вид състезание – който издържи, ще бъде финансиран“, сподели Елена. Категорична е, че няма да се откаже от животновъдството.
 

[news]

Иван Петков също е от Стара Загора. Решил да започне с отглеждане на домати и корнишони с около 7 000 лева, взети назаем. Амбицията му е да разшири зеленчуковите градини, но не крие, че без финансово подпомагане няма да успее. „Земеделието е добър бизнес, който може да изхранва семейство в България. За да останем тук, трябва да имаме работа. Не ни е страх от много работа, притеснени сме от отношението към нас“, споделя Иван.

 

Радослава Желева също е започнала тази година производство на корнишони. Амбициите й са да се развива успешно в земеделието и очакванията й са мярка 112 да помогне финансово за това. „Безработицата в България е голяма, но в същото време у нас има достатъчно много земя за обработване, за да можеш да изкараш прехраната си. Земеделието в България има бъдеще“, заяви младата зеленчукопроизводителка. Не крие, че ще е трудно българските млади фермери да станат конкурентоспосособни на колегите си от други европейски страни заради значително по-ниските субсидии, които се получават в България, но е убедена, че дори и по-ниски субсидиите са добър старт за млад фермер.

 

Друг млад фермер е дошъл от Гълъбово - произвежда биотор от червен калифорнийски червеи, има вече изградена ферма и очаква с финансиране на проекта си по мярка 112 да подобри работата си. До момента е инвестирал над 7 000 лева от кредити.

Повечето от младите фермери, които се бяха събрали пред сградата на МЗХ да настояват за отваряне на мярка 112 сега, са наясно, че парите по нея са недостатъчно и няма да бъдат одобрени всички проекти. Но са готови за тази конкурентна битка, защото всеки от тях е взел за себе си решение и е избрал да се занимава със земеделие тук, в България. Също толкова единодушни са, обаче, че невъзможността да работят тук ги прави потенциални емигранти.
 

Гледайте повече във Фермер.БГ TV:

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!