До момента  1,5 млн. лв. са отпуснати на тютюнопроизводителите, претърпели финансови щети от предходни години. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на среща с представители на бранша в село Пристое, пише Фокус. 
 
 
„От държавна помощ в размер на 3,2 млн. лв., която бе гласувана при срещата на тютюнопроизводителите с премиера, вече са платени 1,5 млн. лв. или близо половината от отпуснатата сума“, обясни Танева. 
 
Тя посочи, че това е първата по рода си подобна помощ, която се дава на производители, откакто държавата може да дава помощи. 
 
 
„От 808 броя заявления, близо 350 вече са платени. Това, което към момента не е платено, е с обратна информация за допълнения в документите, които трябва да се дадат, за да приключи плащането. Надявам се до края на юни всичко да е факт“, коментира Танева. 
 
Земеделският министър заяви, че средствата ще облекчат хората за това, че не са получили парите за труда си. 
 
 
„Кампанията беше удължена с още 7 дни. До 23 май могат да се подават заявления за подпомагане. Това удължаване го направихме заради малките производители, които искаха това”, обясни Танева. 
 
Фермер.БГ припомня, че причина за удължаването беше и това, че много хора нямаха възможност да очертаят площите си поради забавянето на старта на кампанията, а впоследствие и създалите се трудности като неполучени кодове в Областните дирекции и други проблеми.