Според доклада на Департамента по земеделие на САЩ (USDA) през месец ноември крайните запаси от царевица и соя в страната са били под пазарните очаквания, заради поредното намаление в оценките на реколтата. Анализаторите обаче очакват невиждан до момента ръст при износа на царевица, пише UkrAgroConsult.

Зърнени борси: Губещите възстановяват позиции

По данни на земеделското министерство в САЩ, добивите от царевица през тази кампания са с 5,5 милиона тона по-малко, достигайки 368,5 милиона тона. Като това е с 22,5 милиона тона по-повече спрямо отчетеното през недобрата изминала кампания за американците.

Прогнозата за износ при царевицата се повиши с 8,3 милиона тона до рекордните 67,3 милиона тона. Очаква се интересът към американска царевица да бъде най-вече от Китай и Южна Корея.

Именно заради високото търсене се предполага, че в края на Кампания 2020 г. запасите в САЩ ще намалеят със 7,4 милиона тона, въпреки по-високата реколтата.

USDA повиши прогнозата си за средната цена на царевицата с 12% спрямо предходната година. 

Според анализаторите по-нататъшната динамика на световните цени на царевицата ще зависи от търсенето, както и от метеорологичните условия в Южна Америка.