2022 година определено не бе скучна. Инфлация. Проблеми с доставките. Болести по реколтата. Нестабилни пазари, активирани от турбулентното време и руската инвазия в Украйна. Друг отличителен белег на 2022 г. беше експлозията на вложените разходи за всичко, включително торове, гориво и оборудване. Имайки една такава година зад гърба си, уроците са налице, пише Agriculture.

Гласувайте: Каква беше 2022-а година за Вас?

Според експерта Ал Клуис от Kluis Commodity Advisors няколко неща ще оформят новата година. Това са сушата, наличността и цените на торовете и несигурността на търсенето на стоки от САЩ от страна на Китай.
Клуис смята още, че проблемите с инфлацията и веригата на доставките ще останат.

Завишените цени, които измъчваха фермерите през 2022 г., не показват признаци на спад през 2023 г., казва той.
Цялата структура на разходите на повечето ферми се промени. Надали това е временен ефект.

Мисля, че ще бъде с нас от две до четири години, казва Ерик Хансотия, президент и главен изпълнителен директор на AGCO.

Покачването на цените на семената е друг урок на 2022 г. Фермерите платиха повече за тях, отколкото през предходните години. Очаквайте това да продължи през 2023 г. и след това. Неочаквани събития, като сушата в САЩ и руската инвазия в Украйна, помогнаха за скока на цените на зърното и маслодайните семена.

През 2022 г. заглавията в земеделските медии бяха доминирани и от темата за поскъпването на торовете. Разходите за тях значително се увеличиха.

Цените на азотните торове ще бъдат особено засегнати от затягането на доставките на природен газ поради руско-украинската война. Природният газ е компонент, използван при производството на безводен амоняк.

През 2023 г. се очаква да има подобрение на пазара на продукти за растителна защита, макар разходите за паракват вероятно да се повишат. Производството му в Германия може да бъде ограничено поради по-високите европейски разходи за енергия, предизвикани от войната в Украйна и надвисналата тарифа от 25%.
Доставките на хербициди ще бъдат в норма през 2023 г. Това е добра новина за сектора.

През 2022 г. се убедихме за пореден път, че валежите са тези, които диктуват ще се празнува или ще се гладува. Водата беше ключова за добивите. Докато много части от царевичния пояс бяха изправени пред суша, беше ясно къде вали дъжд.

Въпреки че има вероятност фермерите отново да се сблъскат с завишени цени на суровините през 2023 г., пробите от почвата ще бъдат жизненоважни, преди да се определи нивото на прилагането на торове. Следването на разумни насоки за засаждане, ще е от съществено значение.     

През 2023 г. все по-широко ще се използват технологии с изкуствен интелект. Те помагат да се пестят суровини, а съответно и разходи.

John Deere започна 2022 г. с дебюта на напълно автономен трактор, а Case IH представи автономен разпръсквач по-късно през годината. Пълната автономност обаче все още е на няколко години разстояние. Пречка за реализацията й е нивото на безопасност.

Актуална тема през новата година ще бъдат алтернативните горива. Натискът върху фермерите заради климатичните промени беше очевиден през 2022 г. Затова те ще бъдат насърчавани да проучат алтернативни методи за задвижване, за да ограничат зависимостта от ограничени изкопаеми горива с големи емисии.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Топ 10 на европейските стартъпи в сферата на земеделието за 2022 г.

Сушата тази година направи царевицата за фураж отровна

Европа готви нови регулации за ГМО през 2023 г.