Напоследък сектор „Селско стопанство“ става все по-привлекателен, както за впускане в нови предизвикателства, така и за интерпретиране. Грейс Скот е известна със своето нестандартно изкуство. Това, което кара художничката, родена в Северна Ирландия, да се усмихва, е рисуването и то на селскостопанска тема. Скот разказа своята история ексклузивно за Фермер.БГ.
 
 
- Разкажете ни малко за себе си.
- Израстнах във ферма, заедно с моите три сестри. Винаги е било важно за мен да помагам на баща ми с всички селскостопански дейности. Така дойде и моята любов към рисуването на животните и съответно така започнах моя бизнес. Имам ясни спомени за дните ми на полето, когато трябваше да помагам с подреждането на балите сено. Това определено беше тежка работа за едно момиче.
 
 
След като завърших училище, започнах да работя като гравьор. Това ми даде много умения за работа със сенки и изпипване на детайлите. След това дойде ред на семейството и оставих кариертата си в застой. А днес съм художник, който умело борави с пастела и пресъздава любовта си към животните и земеделието.
 
- Как дойде идеята за подобен вид изкуство?
- Когато започнах да рисувам с пастел открих, че е много лесно и бързо. Започнах да създавам портрети на домашни любимци за моите приятели и семейство. Нещата ми се приеха добре и бързо разбрах, че има търсене. От уста на уста бизнесът ми се развиваше и напредваше. Сега рисувам всичко от домашни любимци до сцени във ферми, диви животни и други.
 
 
- Какво Ви вдъхновява?
- Това, което ме вдъхновява най-много, е да видя лицето на клиента, когато получи картина на своя любимец. Хората просто засияват. Особено важно е да усещаш клиентите си. Животните са нещо прекрасно и наистина могат да се превърнат в много добри приятели на човека, връзката между човек и животно е голяма. 
 
- Защо избрахте да рисувате точно животни?
- Работата във фермата на баща ми направи рисуването на животни много по-лесно от това на хората. Смея да кажа, че познавам всеки един техен мускул и това е изградено най-вече от наблюдението ми над тях. Сега някогашното ми любопитство ми помага да създам детайлни произведения.
 
 
- Долавям носталгия когато говорите за фермата на баща си. Бихте ли се върнали на село? 
- Много бих искала да имам собствена ферма. За съжаление моят живот в момента е на много забързан етап заради бизнеса ми. Но за щастие фермата на баща ми все още е много близо и мога да я посещавам често. Не съм се замисляла да се връщам на село.
 
- Напоследък нашумяхте много с нестандартното си творчество. Как хората възприемат Вашето изкуство? 
- Благодарение на обратната връзка от Facebook, както и когато се срещам с различни клиенти по мероприятия, улавям и разбирам по-добре вкусовете на хората. Наистина моите творби са нещо различно и се радвам, че се примат добре. Всички мои клиенти са много доволни.
 
- Пожелайте нещо на нашите читатели.
- Надявам се всеки Ваш читател да се радва и да полага грижи за своето стопанство, така че един ден да насърчава децата си да работят и участват в живота на фермата. От моя опит мога да кажа, че уроците, които научих в стопанството на баща ми, са едни от най-ценните.