Ние вече не орем. Използваме плуг за ерозия, който само повдига почвата и я оставя отново. Идея е да не обръщаме почвата, споделя белгийският фермер Ян Петерс, който бе домакин на събитието Fields of Opportunity, организирано от БАЙЕР КРОПСАЙЪНС в края на септември.
Още по темата: Нови решения за по-добро земеделие
Той управлява ферма с площ от 100 ха. Отглежда картофи, захарно цвекло, зимна пшеница, царевица и рапица. Неговият подход към регенеративното земеделие включва практики, като избягване на традиционното оране, използване на плуг за минимална обработка на почвата и на микроязовири.
„Имаме микроязовири в картофите вече 8-9 години. Те предотвратяват ерозията и изтичането на препарати за растителна защита“, допълва земеделецът, чието стопанство се намира в близост до Брюксел.
Въпреки успехите, Ян посочва и предизвикателствата, свързани с политиките на ЕС:
„Има продукти, които Европа забранява. Това бяха добри продукти, които можеш да използваш само веднъж. Сега трябва да търсим други продукти, които не са толкова добри, и да ги прилагаме два или три пъти. Това не е нито икономически, нито екологично устойчива идея. Но това е политика, не е наш избор.“
На събитието присъства и Диана Лензи от Италия, която управлява две стопанства – семейна винарна в Тоскана и ферма за полски култури. Съчетанието на органични и конвенционални практики в нейните стопанства ѝ дава пълен поглед върху предизвикателствата на земеделието.
„Климатичните промени влияят на нашето ежедневие. Те ни правят по-уязвими и имаме нужда от повече инструменти, за да се справим с ефектите на климата и да ги смекчим,“ споделя Диана. „Трябва да предоставим на фермерите повече алтернативи и по-устойчиви инструменти.“
Един от основните проблеми според нея е икономическата уязвимост на фермерите.
„Виждаме, че селскостопанските продукти не получават стойността, която трябва да имат на пазара. И това също създава уязвимост за фермерите. Особено, когато се създава разрив между това, което фермерът произвежда, и това, което се консумира и възприема от обществото като храна. Този разрив води до слабо удовлетворение за фермера относно неговата обществена роля в изхранването на света, ако хората не разбират, откъде идва храната и колко важна е тя.“
Във време, когато земеделието е изправено пред климатични промени, икономически предизвикателства и нови регулации, БАЙЕР КРОПСАЙЪНС се утвърждава като надежден партньор на фермерите. Чрез инициативи като Fields of Opportunity, компанията не само предоставя платформа за обмен на знания, но и демонстрира реални решения за устойчиво земеделие.
Регенеративното земеделие, подкрепяно от БАЙЕР КРОПСАЙЪНС, е насочено към дългосрочното здраве на почвите, подобряване на биоразнообразието и икономическата устойчивост на фермерите. Компанията инвестира в иновации, разработва нови продукти и технологии и активно се ангажира с обучението на фермерите, за да могат те да се адаптират към променящите се условия и да постигнат успех.
Повече за продуктите и промоционалните предложения на Байер Кропсайънс може да получите на www.cropscience.bayer.bg и от регионалните представители на компанията