Българската страна ще поиска нотификация от ЕС за изплащане на сумата от 70 млн. лева за акциза на горивата на всички земеделски производители през следващата 2014 г. За това се договориха премиерът Пламен Орешарски, земеделският министър Димитър Греков и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) на продължилата близо два часа и половина среща днес в Министерски съвет.

"Това е голяма крачка напред, защото само две години са извършвани такива плащания", коментира земеделският министър. Греков съобщи още, че премиерът е дал уверението си, че тези 70 млн. лева за акциза ще бъдат заделени от бюджета.

Припомняме, че след срещата министър Греков заяви, че ще се направи опит европейските субсидии за земеделските производители да бъдат изплатени на два транша. Ще се търси възможност ако бъде приета актуализацията на бюджета, първото плащане да бъде направено още преди Нова година, а до края на февруари 2014 година да се изплатят всички европейски субсидии за единица площ.

През септември ще се проведе нова среща между управляващите и НАЗ.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!