Последните седмици и дни преди изборите за парламент - са време за ретроспекция и равносметка, която всеки един човек с активна гражданска позиция трябва да направи за себе си – какво направиха за мен управляващите през последните 4 години, доволен ли съм от управлението им, какво постигнаха, постигнаха ли въобще нещо и т.н.

 

Фермер.БГ * се опита да направи кратък обзор на случилото се в управлението на българското селско стопанство при управлението на кабинета Станишев. Ако трябва да пишем оценка на управлението т.на правителството в сектор Земеделие, оценката ще съвпадне с тази, която дадоха вече колегите от в-к Капитал, а именно - Слаб 2, само че ние ще добавим и два минуса.  Двама земеделски министри бяха начело на агросектора в мандата на Тройната коалиция – и двамата от квотата на ДПС – Нихат Кабил, а в последствие и Валери Цветанов. Управлението и на двамата обаче беше белязано с много гафове, черни точки от ЕС, корупционни схеми със заменки на гори и най-вече с пълно безхаберие по отношение на българските земеделци и животновъди.

 

Първият земеделски министър в правителството на тройната коалиция – Нихат Кабил не успя да се справи с комасацията на земеделската земя – фактор, който в последствие се оказа изключително проблемен при отпускането на евросубсидиите на фермерите. Освен това в доклада на Европейската комисия имаше критика на цели 9 области в земеделския сектор. Министър Кабил претърпя неуспех  и с кадастъра на земеделските имоти, но безспорно най-големият гаф по време на неговото управление беше провалът на програма САПАРД. След разследване на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, през 2007 г. бе задържана престъпна група за източване на пари по САПАРД в размер на 7.5 млн. евро. Делото срещу обвиняемите бе отлагано многократно и все още издадени присъди няма. Съвсем естествено тези събития доведоха до изключително изостреното внимание на ЕК върху управлението на еврофондовете в страната ни като цяло. Стигна се до забавяне на плащанията по програма САПАРД за вече одобрени проекти.  Хора, кандидатствали по САПАРД, теглиха кредити за осъществяване на инвестициите си, съобразени със сроковете, предвидени за плащания по одобрените им проекти. След изтичането на сроковете и гратисните периоди банките започнаха да си начисляват съответните лихви, а много земеделци се оказаха застрашени от фалити.
 
В края на април 2008 начело на земеделското министерство застана Валери Цветанов, също от квотата на ДПС. Неговото управление, макар и само за година, беше белязано от редица гафове. Приемникът на Кабил беше на ръба да провали кампанията за агросубсидиите на площ за 2009-а година. Освен това неразделна част от присъствието му като министър на МЗХ станаха и скандалните заменки на гори и земи от Държавния Фонд, които между другото белязаха политиката в земеделието още от 2006 г. Хиляди декари държавни земи по морето и курортите бяха разменени за чукари, щедро предложени от неслучайни бизнесмени. Бяха засегнати дори земите на аграрните ни Институти. Именно заради въпросните заменки, докато откриваше "Винария 2009" и докато стоеше под светлините на прожекторите, ДАНС нахлу в агроведомството на  Валери Цветанови и откри запазени 70 празни полета в дневниците за издаване на заповеди.
 

Министър Цветанов дори стана първият министър с глоба от Съд заради забавяне хода на дело. Софийският районен съд му наложи санкция от 2000 лв. заради протакане на знаково дело, наблюдавано от Брюксел. Производството бе срещу ексшефа на фонд  "Земеделие" Асен Друмев. Цветанов бавеше предоставянето на отчети за работата на Друмев. Но това не е всичко – министър Цветанов дори „си издейства” забрана от Станишев да ходи в безсмислени командировки в чужбина.

 

И още на сметката на министъра – Забавените плащания по субсидиите при директните плащания на единица площ също са сериозен и недопустим пропуск от страна на агроадминистрацията ни. Не само че страната ни получава в пъти по-малко субсидии за тези плащания - около 10 евро на дка (за сравнение в Гърция получават около 45 евро на дка), но и средствата се бавят, като по този начин превръщат българското земеделско производство в абсолютно неконкурентноспособно не само на външния, но и на вътрешния пазар.

 

Наред с всичко – заради политически борби вътре в коалицията между ДПС и БСП кой да бъде начело, Държавен фонд „Земеделие” стоя месеци наред без директор. Това на практика означаваше, че  няма кой да получи акредитация от ЕС и да може да подписва проекти.

 

Някъде в средата на мандата на Правителството на Сергей Станишев стартира с близо 16 месеца закъснение дългоочакваната Програмата за развитие на селските райони.Тя трябваше да подпомогне стопаните в закупуването на нова селскостопанска техника, модернизиране на фермите и стопанствата. След старта на Програмата милиони бяха похарчени за семинари, конференции, обучения на фермерите какви са правилата и начините за спечелване на евросредства за подпомагане на родното производство. Хората се интересуваха, амбицираха се и искаха да се възползват от тези средства. Администрацията заработи тромаво и се стигна до зацикляне в разглеждането, одобряването и изплащането на проектите. Така голяма част от фермерите загубиха част от полагащата се субсидия, с разходи за обслужване на банкови кредити и съпътстващи разходи по оказалите се тежки процедури за кандидатстване с моножество дублиращи се документи и процедури. Преди дни пък беше преустановен приемът на проекти по мярката Млад фермер, заради заради изчерпване на бюджета. Цифрите сочат, че в момента сме усвоили едва 5% от средствата по ПРСР, които трябва да се похарчат до 2013 г. и са в размер на 3 млрд. евро.

Липсата на политика и празните обещания в животновъдния сектор пък на практика спъват родното животновъдство на всяка крачка. Протестите на животновъдите от цялата страна показват тяхното отчаяние и разочарование от управлението, което сякаш нарочно спъва и унищожава техния труд. Абсурдна е ситуация, в която при наличието на качествено българско месо и мляко, преработвателите ни да внасят почти цялата суровина от чужбина, която в много от случаите е с доста съмнителни качества. Едва предизборно МЗХ започна да говори за отсрочка за изпълнение на критериите от Брюксел от страна на малките животновъдни ферми, които ако не ги изпълнят до началото на 2010 г. ще трябва да затворят. Това означава 85% от целия млечен сектор, което обрича стотици хора от селските райони да останат без препитание, а мандрите да започнат да работят главно с вносна суровина.

 

В обобщение ще кажем, че и това правителство не намери време за приемане на една цялостно държавна политика за развитие на българското селско стопансто и селата, които вървят ръка за ръка. В следствие на това страдат българските земеделци, животновъдите и всички активни хора в селата, които намаляват прогресивно с всяка измината година, поради липсата на условия за развитие и удобства в селските райони. Не е ли време фермерите и цялото активно население в селата да вземе нещата в свои ръце и да искат те да диктуват правилата, които да бъдат справедливи, стимулиращи и да важат за всички?...

 

 

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!