САЩ и Европейският съюз се различават по много неща, но споделят една обща тенденция - рязкото намаляване на броя на фермите. Около това се обединиха техните министри на земеделието по време на Ag Outlook Forum, пише Agriculture. 

Ферма прикова вниманието по време на едно от най-важните спортни събития в САЩ

Трансформацията на селскостопанския сектор, по-скорошна в Европа, отколкото в Съединените щати, доведе до сравнително малък брой големи ферми, които произвеждат по-голямата част от храната, и много малки ферми с малки приходи.

За периода 2005 - 2020 г. броят на фермите в Европа е намалял с 37%, до 9,1 милиона. Според еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски загубите са равняват на заличаването на 800 ферми на ден през последните години. 

„Загубихме много семейни ферми“, каза той по време на срещата си с американския министър на земеделието Том Вилсак на Ag Outlook Forum.

Консолидацията на фермите в САЩ се осъществи през 50-те и 60-те години на миналия век. През 1936 г. в страната има 6,8 милиона ферми. Към 1970 г. те вече са малко над 2 милиона. Този спад се дължи на механизацията, въвеждането на хибридни култури и приемането на химически торове и пестициди. Всички те повишават производителността и намаляват нуждата от работна ръка.

„Предположихме, че няма друг вариант“, каза Вилсак. По думите му, фокусът върху повишаването на производителността е довел до пренебрегване на въпроси като рентабилност и запазване на ресурсите в дългосрочен план. 

Според Том Вилсак един от начините за увеличаване на приходите на фермите, независимо от размера им, е да се намерят нови потоци от приходи, като плащания за улавяне на въглерод, развитие на пазари за климатично интелигентни стоки, биогорива и продажби на възобновяеми горива. Той сподели, че американската администрация е инвестирала 3 млрд. долара в демонстрационни проекти за интелигентни за климата практики и пазари.

Днес ⅔ от фермите в ЕС са с площ по-малко от 5 хектара (13 декара), показва доклад на ЕС от 2022 г. Същевременно 99 000 ферми, предимно във Франция, Германия, Италия и Испания, генерират 56% от селскостопанското производство. 

„По-голямата част от стопанствата на ЕС са семейни ферми“, което означава, че членовете на семейството са извършили поне 50% от труда.

В САЩ данните оказват, че половината от американските ферми произвеждат стоки за по-малко от 10 000 долара годишно. Това е твърде малко, за да се издържа домакинство. 

Други 30,8% генерират по-малко от 100 000 долара продажби. Тези по-малки ферми притежават 30% от 893 милиона декара земя във фермите, се казва в годишен доклад на USDA. Същевременно най-големите стопанства с над 1 милион долара продажби обработват близо 26% от американските земеделски земи.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Равносметка: Само с животновъдство един малък фермер не може да се издържа

Птицевъдството през 2022: Всичко е по две – инфлацията е над 100%

Дойде ли моментът за единни правила за домашните храни и фермерските пазари?