Най-големият дистрибутор на немската селскостопанска техника CLAAS в България "Универсал НВГ" ЕООД Долна Оряховица е домокин на обучението на CLAAS в страната.

CLAAS изключитено много залага на перфектната подготовка на своите специалисти, коментира за Tractor.BG лекторът на обучението инж. Хайно Есчен Хорст. Освен това обучението на експертите е задължителна политика на фирмата. Тъй като машините на CLAAS в България вече се използват масово, това налага безупречната подготовка на персонала.

В момента българските представители на CLAAS се запознават с новите трактори Axion и Arion.




По време на обучението се представят основните характеристики и функции на машините – мощност, параметри, след което се изучава и техническата част – електрика, хидравлика и т.н.

Близо 30 души се обучават за работа с новите технологии на фирмата по време на четиридневния курс в базата на CLAAS  в Долна Оряховица. По информация на домакините от "Универсал НВГ" подобни обучения се провеждат 4 пъти годишно за различните машини - трактори, комбайни и други.

Важна част при обучението е практическата част, по време на която се правят различни наблюдения и замервания. В края на всеки курс се проверява нивото на усвоеност на всеки един от специалистите и се дава възможност за допълнителна подготовка при работа с машините.

В Германия вече е създадена нова академия за обучаването на специалистите на фирмата. Представителите на CLAAS за България ще прминат няколко обучения в Германия – едното в края на март, а другото през май.

По информация на "Универсал НВГ" само през тази година от Axion в България са продадени над 80 трактора. Това е една много добра цифра с оглед на силната конкуренция на пазара, коментираха специалистите.