За да спрат поевтиняването на пилетата индонезийските власти призовават птицевъдите да унищожат общо 10 млн. яйца за люпене през следващите няколко седмици, съобщава Агенция DPA.

Опасни биояйца скандализираха Белгия

Министерството на земеделието в азиатската страна определя мярката като драстична, но наложителна. До нея се стигна, след като килограм живо пиле започна да се търгува за 9 хил. рупии, или по-малко от 1 долар. За сравнение по-рано тази година цената е била 19 хил. рупии, изчисляват от Индонезийската асоциация на търговците на птици.

Директорът по животновъдство в индонезийското министерство на земеделието уточнява, че тази мярка ще се преразглежда на всеки две седмици. Идеята е да се спре свръхпредлагането на пилета, а унищожаването на яйцата ще се извършва под надзора на властите.

Според птицевъдите в страната обаче това няма да реши проблема. Затова те излизат на протест пред президентския дворец в столицата Джакарта. „Ще дадем 600 живи пилета като форма на протест срещу правителството за неспособността му да реши проблема,“ обяснява един от организаторите.