Руски войници унищожиха единствената банка за растителни генетични ресурси. Банката се намира в Харков и беше една от най-големите в света. Това съобщи докторът по селскостопански науки и водещ учен в Института по растениевъдство на Украйна в Харков, Сергей Авраменко.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?


Авраменко разказва пред Тhe Insider, че в растителната банка никога не е имало военно присъствие, но сградата в освободения Харков е била атакувана директно, с цел да се унищожи научната институция. 


Като един от най-големите производители на селскостопанска продукция в света, Украйна от десетилетия поддържа своя генетична растителна банка - една от само няколкото подобни институции в света, чиято цел е при природни катаклизми да осигурят семенен материал за възстановяването на земеделските култури в цялото им многообразие. 


В колекцията си унищожената банка е съхранявала над 160 хиляди сорта и хибриди на земеделски култури от цял свят.


„Всичко се превърна в пепел – десетки хиляди проби от семенен материал! Включително сортове, които са на стотици години. Банката не може да бъде възстановена, всичко е изгоряло“, разказва ученият във видео, публикувано в Youtube.


„С мъка мога да кажа, че дори при нацистка Германия, когато цяла Украйна беше под окупация, германците не унищожиха тази колекция. Вместо това се опитаха да я запазят, защото знаеха, че техните потомци може да се нуждаят от нея. В края на краищата продоволствената сигурност на всяка страна зависи от такива банки на генетични ресурси“, добавя ученият.


По думите му селекционери от цял свят, включително и от Русия, са поръчвали проби от този генофонд, за да създадат свои разновидности.