В землището на фермерите Георги и Иван Димови от село Караново, Новозагорско, се проведе полева среща, организирана от представителите на Монсанто, BASF, YaraMila и Оптиком ООД.Поводът бе представяне на уникална технология за засяване на рапица. На срещата присъстваха фермери – производители на рапица, за които беше полезна обмяната на опит на база използвани хибриди, торове, препарати за растителна защита и най-вече машините, с които е осъществена тази технология.
 


Използван е трактор с мощност 360 к.с. Към трактора е агрегатиран сеитбен комплекс, състоящ се от следните машини, представяни в България от фирма Оптиком ООД:
 - продълбочител на френската фирма RAZOL с 4-метров захват, с 8 прави органи на една греда и навесна система, модел ARAMULCH
- 4-метрова активна ротационна брана на френската фирма Sulky-Burel, модел Cultiline HR
- 4-метрова сеялка за слети култури SULKY, модел XEOS PRO, работеща през ботуш на 25 см междуредие


Технологията цели абсолютно запазване на влагата при сеитбата на рапицата. След дисковане на стърнището, с едно минаване на трактора се извършва продълбочаване, култивиране на повърхностния слой, подготовка на сеитбено легло, засяване и валиране /притъпкване/.

Така операционното време се съкращава неколкократно, снижават се производствените разходи, като същевременно се осигуряват изключително благоприятни условия за развитие на рапицата.

Присъстващите на срещата се убедиха в предимствата на тази технология, като същевременно получиха ценни съвети относно използваните семена, торове и препарати.


Машините, които са използвани за този сеитбен комплекс, ще присъстват и на предстоящето изложение Бата-Агро 2014 на летище Стара Загора.

Тази година Димови ще заменят една машина в комплекса – вместо сеялката за слети култури, рапицата ще се засее на 50 см междуредие, навесвайки зад активната брана сеялка за точни култури на френската фирма Monosem, модел NG Plus 4, с 8 секции на една греда.


По този начин ще се намали сеитбената норма, ще се осигури идеално равномерно разпределение на семената и ще има възможност за използване на окопен култиватор. Използването на сеялка за точна сеитба при сеитба на рапица е масова практика в Германия и Франция и вече навлиза в България.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!