Уникален по рода си събор организира Асоциацията на млечните овце край Велико Търново. Организацията със седалище в старата столица е най-голямата овцевъдна в страната.
 
Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация на българска млечна е най-голямата овцевъдна и сред 30 развъдни организации в страната. Тя е със седалище във Велико Търново с председател Симеон Караколев. Създадена е през 2007 година и вече има близо 400 членове от цяла България.
 
Сега Асоциацията кандидатства с проект чрез Министерството на земеделието и храните пред Европейската комисия за организиране на двудневен национален събор-изложение. Вече е определено мястото, знаем какво ще правим, само чакаме нотификация от ЕК, казва Симеон и допълва, че разполага и с нужното съфинансиране на проекта.  


Предвидено е форумът да се проведе край Петропавловския манастир за празника Гергьовден на 5 и 6 май. На специализирания събор ще бъдат представени освен различни породи овце и продукцията от тях. Чрез специално  разположена мини мандра посетителите ще могат да проследят пътят за направата на сиренето. Предвидено е и състезание по издояване и стрижба на овце . Наред с богата фолклорна програма, поканени ще са и каракачаните, които ще пресъздадат традициите си с придвижванията на стадата си. За вторият ден е предвиден аукцион на животните.  „Ще ни трябват поне 1000 квадратни метра само за животните, отделно място за кучетата, още 30-40 павилиона с продукция като сирена, кашкавали, млека и колбаси произведени във фермата. Ще има и фолклорни изделия и аксесоари свързани с овцевъдството-носии,битови инструменти,сечива и др.


„Със събора целим да предизвикаме интереса на обществеността, да се поощри отглеждането на овце, наш традиционен поминък, ще се дегустират истински продукти по автентични рецепти от преди 100 години. Ще могат да се видят най-хубавите животни от цяла България. 35 фермера ще изкарат животни. Искаме да покажем, че ни има, че се опитваме да вършим нещо и да дадем сигнал, че с такива форуми може още да се направи. А и държавата трябва по-смело да участва и да насърчава овцевъдството”, пояснява идеята си председателят на най-голямата овцевъдна организация.


И МАКАР, ЧЕ ЖИВОТНИТЕ В СТРАНАТА НАМАЛЯВАТ,
ние по-силно викаме, казва още Симеон.  Неговата организация е една от над 30-те развъдни организации,в т.ч. 15 овцевъдни. Неприятен момент е, че това разводняване на асоциации води до гледане в различни посоки. А и повечето развъдни структури допреди година-две не са допускали за членове фермери, а основно научни работници. Но с промяна в закон се регламентирало и отглеждащите животни да бъдат членове. 400 членове от 18 области са в Националната асоциация на СПБМ от цяла България. Те разполагат с около 80 000 животни. Най-многобройна е групата от Бургас, около 60 фермера. От Великотърновска област в организацията са над 10 стопани. За да почерпят идеи и да видят разликите асоциацията заведе с организиран транспорт през 2011 година свои членове на три изложения в чужбина в Солун, Букурещ и Истанбул.


Синтетична популация българска млечна е най широко разпространената породата овце в България. Това е една хибридна порода, включваща в себе си четири други - аваси, източно-фризийска, Плевенска черноглава и старозагорска. Асоциацията има развъдна програма, която следва всяка година. Трудно е, но не невъзможно, просто трябва повече време и търпение.
„Истината е, че много години в България този сектор се е неглижирал и трудно се вкарва в порядък. Заради малкото висококачествени животни се наложи да внасяме дози семена течност за разплод, но се оказа че от Унгария искат доста голяма сума за това, което на този етап не можем да си позволим. Затова сме решили да отберем на ценните и хубави кочове и чрез вътрешен подбор да правим развъдната си дейност”, казва още Симеон. И за четирите години от съществуването си представителите на асоциацията са извършили чудо, от 11 000 животни са ги направили 80 000.


БИЗНЕСЪТ С ОВЦЕ Е ТРУДЕН,
и трудно се възвръщат инвестициите в него, понякога дори невъзможно. А и малко хора се захващат да гледат животни вече. Основно това са потомствени овцевъди. Много малко млади хора се захващат с бизнеса.
И докато в европейска страна животните намаляват в проценти, в България са в пъти. За последните 20 години овцете са се стопили,намалели са 10 пъти . Основната причина е, че намалява населението по селата оттам и животните. В момента основен консуматор и изкупвач на пазара е Турция, но от 2 месеца тя спря вноса си на български животни. Некоректни търговци прекупуват по-евтините румънски агнета, махат ветеринарните марки, премаркират като български и продават. А южната ни съседка харесва българското месо, което се консумира целогодишно при тях. Друг потребител на българско овче месо са Хърватия, Италия и Гърция. 
„Очакваме българските ветеринари да вземат мерки и да се даде гаранция на Турция, че няма да се случват такива неща. И така отново да спечелим доверието им”, пожелава за в бъдеще за стопаните Симеон Караколев.

 

© 2012 Фермер.БГ