Унгарската верига магазини „Шпар“ (SPAR Hungary) търси български производители на гъше месо, съобщиха от изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия. 
 
 
Компанията има желание да договори доставки на продукция за фирмената верига. Фирмата се е обърнала към българския търговски представител Чавдар Петков, за контакти – е-mail: [email protected]. България е сред лидерите в производството на патешко и гъше месо в света. Според данните на Евростат Франция е абсолютният лидер в производството на патешко и гъше месо в Европа, като произвежда около 234 хил. тона продукция, или около половината от тази в целия ЕС.
 
Тя държи и около 75% от световния пазар. Освен Франция такъв бизнес има само в още четири държави в ЕС- България, Унгария, Белгия и Испания. България е специализирана в производството на патешки дроб и попада в топ 3 на най-големите износители в света, като сходни количества произвежда и Унгария. България произвежда между 5 и 6 млн. патици и гъски годишно, докато във Франция птиците са 36-38 млн.
 
В търговията с бързооборотни стоки веригата „Шпар“ развива няколко свои марки – Spar, Eurospar, Interspar и Maximarkt. Нейната централа е в Австрия.  Под марката „Шпар” са магазините с по-малък размер и супермаркетите. „Интершпар” е верига за хипермаркети между 2500 и 6 хил. кв.м площ. Компанията е един от основните играчи на европейския дискаунт пазар.