Епизоотичната комисия в Момчилград взе решение труповете на умрелите животни от заболяването Син език да се съхраняват в закрити помещения до предаването им на екарисаж. Броят на заразените със Син език животни расте, животновъдите са в паника.

 

Над 40 са досега умрелите животни на територията на община Момчилград, заразени с болестта Син език, съобщават от общинската администрация.

 

„Тревожното е, че поради влажното време заразата сред животните се разпространява много бързо и броят им продължава да се увеличава с всеки изминал ден. Огнища на болестта са регистрирани почти във всички населени места на община Момчилград“, заявиха от Община Момчилград.

 

Местните животновъди се опасяват от нови зарази, тъй като мъртвите животни се държат с дни в оборите до пристигането на кола на екарисаж. Най-близкият завод за преработка на животински трупове е във Варна, на 400 км от Момчилград.

 

Засега единствените мерки срещу болестта са принудително умъртвяване на доказано болните животни и дезинфекцията на фермите и оборите.

 

От епизоотичната комисия ще предложат на Областния кризисен щаб честотата на извозване на труповете с екарисажна кола да се увеличи от два на три пъти седмично – понеделник, сряда и петък.

 

Апелът им към стопаните на заразените животни е незабавно да се обърнат към ветеринарни специалисти.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!