Ако преди години беше нетрадиционно да се говори за “умно земеделие”, днес подобни иновации има във всяко модерно и печелившо стопанство. На дневен ред обаче е друг казус - дигиталните решения бъркат дълбоко в джобовете на фермерите, въпреки голямата си добавена стойност. А и предвид на морето от всякакви джаджи, фермерите не винаги могат да се ориентират кое решение би работило най-добре за тяхното конкретно стопанство.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

И именно тук идва ролята на AgroHub.BG, т.нар „единно гише за услуги“, насочени към обучения и дигитални умения, тестване преди инвестиране, предоставяне на експертна подкрепа, информиране и изграждане на партньорства. 

Пред Агри.БГ две от технологичните фирми, част от AgroHub.BG разказаха повече за иновативния проект и тяхната работа.

Васил Василев,ТехноЛогика: Част сме от AgroHub.bg като нашата фирма участва заедно с още две технологични фирми в проекта. Целта е да обединим усилия и да заложим в националните демо центрове и демо точките използването на различни технологии.

Благой Анастасов, BeVineAgroHub.bg олицетворява мечтата на нашата технологична компания BeVine, която сме имали още в началото при създаването й. Тоест наука, бизнес, технологии и земеделци - всички те да работят заедно в съвкупност, за да се движи напред земеделския сектор. Това, което досега сме виждали в Европа, вече сме супер щастливи, че го имаме и тук.

Ето какво разказаха още двамата пред камерата на Агри.БГ.

"Ние ще приложим дистанционни методи за сателитни снимки. Ondo ще приложат умни системи за поливане, докато BeVine ще приложат метеорологични данни за мониторинг на лозовите масиви.

Така че концепцията на проекта е да се обединим трите технологични фирми и да представим едно общо решение, което да бъде от полза на потребителите и реално те в периода на проекта, да видят кое от тези технологии ще им свърши работа за в бъдеще. И разбира се, да могат да тестват преди да инвестират в реално приложение и дейности, които искат да извършват на полето", обясни Васил Василев, продуктов мениджър в ТехноЛогика.

В рамките на проекта AgroDigiRise ще бъдат изградени демо точки, на които фермерите свободно ще могат да тестват всички умни решения.

"Имаме 16 демо точки и няколко демо центрове, в които всички тези технологии ще бъдат достъпни за всички потребители, които имат интерес. Съответно ние очакваме всички земеделски производители да дойдат, да тестват и да видят всяка една от технологиите какво им дава като допълнителна информация. А след това да решат коя от тези технологии искат да използват и да внедрят в стопанство си. Надявам се те да имат интерес от всичките технологии, защото предимството на трите фирми е това да обединим усилия и да предложим едно цялостно решение за техните стопанства.

За това, което ние правим, се използват сателитни снимки с различна разделителна способност. Ще използваме сателитни снимки от програма Copernicus, отделно ще използваме и такива с различна резолюция по-висока от 30 см до 1,5 м до 50 см и освен това заснемане с дрон и наземен инструмент за измерване на състоянието на посевите. За целта резултатите, които ще приложим ние са създаването на карти за вегетация NDVI, който е масово използваният индекс за измерване на състоянието на посевите и NDWI, който е индекс за влага от гледна точка на поливането и поливното земеделие. Всичко това ще бъде интегрирано в една обща платформа, където всички ще могат да виждат резултатите от тези изследвания", добави той.

Една от демо точките “Наука” ще бъде в Институт по зеленчукови култури „Марица“. Тя е свързана с прецизни и дигитални технологии, включително прецизно капково напояване и контрол на климата. Друга демо точка е свързана с дигитализацията на лозите. Тя ще спомогне в борбата с болестите и оптимизирането на растителната защита.

"Ние имаме дейно участие в демо точката Аграрен университет и по-точно базата им с лозови масиви, която е до село Брестник. Там сме разположили няколко метеорологични станции от различен типаж. Тяхната идея е да се хванат различните микроклимати в различните точки в лозовите масиви. Другото интересно нещо е, че на едно място има еднакви сензори над реда с лозята и такива, които са вътре в реда, за да се види реалната разлика между формировките. 

Това помага много на нашата технологична компания, която разработва продукта за моделиране риска от инфекция и прогнозиране, защото по този начин можем да обхванем и различни климатични параметри, както и формировките на лозята, различните сортове, тъй като заедно с доцентите от Аграрния университет, които освен много вещи, са и големи практици, работим и за фенологичното моделиране на лозята. Това означава следене затова кой сорт в коя фаза на развитието си е през годината, което влияе пряко и на болестите", разказа Благой Анастасов от BeVine.

Демо точката, свързана с лозарството, ще бъде изградена на лозовите масиви на Аграрен университет - Пловдив в село Брестник. Те се намират на няколко минути от Пловдив. Там всеки фермер, който желае да изпробва иновацията, може да го направи. 

"Всеки човек може да влезе. Винаги има хора, които ще му покажат метеорологичните станции и които ще покажат и най-ценното нещо - анализът на тези данни, които идват от метеорологичните станции през телефона.

Да не говорим, че ще има версия на мобилното приложение, което разработваме, която ще е отворена за всички хора, които се интересуват, за да видят реално тези данни как се анализират и на какво отговарят. Така че е супер лесно. 

Аз ако бях земеделец щях да си мечтая да има такова нещо - да отида и да видя преди някой да ми е продал нещо", заключи Благой Анастасов.