248 овце и 15 кози ще бъдат принудително умъртвени и загробени, след като бе открито второ огнище на шарка по овцете в село Кочан, община Сатовча, област Благоевград. Лабораторните резултатите са потвърдили заболяването в стадо овце, съседно на първото, съобщиха от МЗХ.
 
Заболяването е установено при изпълнение на заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, с която бяха разпоредени мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването и извършване на клинични прегледи в продължение на 21 дни от първия установен случай на заразата.
 
Припомняме, че бе определена предпазна зона около огнището на болестта „шарка по овцете и козите“ с радиус 3 километра, в която влизат  населените места Кочан, Ваклиново и Фъргово, област Благоевград
    
Определена бе и наблюдавана зона с радиус 10 километра, около огнището на болестта „шарка по овцете и козите“, в която влизат следните населени места от област Благоевград: Жижево, Осина, Сатовча, Плетена, Долен, Крибул, Вълкосел, Боголин, Слащен, Туховища, Абланица и следните населени места от област Смолян: Любча, Црънча и Бръщен.
        
Собственикът на животни ще бъде обезщетен. Забранява се придвижването на овце и кози в и от изброените зони, като заболяването не е опасно за здравето на хората.
 
Екипите към ОДБХ-Благоевград и частнопрактикуващите ветеринарни лекари ще продължат да извършват ежедневните клинични прегледи на овцете за заболяването в селищата на границата с Гърция и Македония до окончателното ликвидиране на болестта.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!