32 000 кокошки носачки от заразената с инфлуенца тип А в добричкото село Дончево ще бъдат умъртвени. Днес се проведе заседание на областната епизоотична комисия по повод констатираното огнище. 
 
 
„В неделната вечер ветеринарният лекар на обекта забелязал повишена смъртност в един от секторите и подал сигнал, като веднага са предприети мерки и взети проби. Резултатите от тях са потвърдили наличието на инфлуенца от вида Н5, като се чакат резултати за втората част на вируса“, разказа д-р Борислав Каменов от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), цитиран от dariknews.bg.
 
Повишената смъртност е констатирана в производствените халета, където има общо около 320 000 птици. В целия животновъден обект те са общо 551 300 броя.
 
Днес ще се премине към хуманно умъртвяване на птиците в две от помещенията, като във всяко от тях има по около 16 000.
 
Паралелно с това се следи за състоянието на кокошките в останалите помещения. Наложена е възбрана и за произведените яйца. Изпратени са писма до всички търговски обекти, заредели яйца от фермата през последните две седмици - да ги унищожават на място. Самите птици във фермата ще бъдат ликвидирани в инсенератор в обекта, който се очаква в рамките на днешния ден да бъде доставен.
 
Решено е идната седмица да се състои ново заседание на областната епизоотична комисия, на което да се набележат по-строги превантивни мерки и да се завиши биологичният контрол в цялата област, за да се подсигури максимално неразпространение на заразата от птичи грип. 
Заболяване има и във ферма за патици в село Стефаново.
 
Областният управител Красимир Кирилов, който е председател на Областната епизоотична комисия отправи апел към всички кметове на общини и населени места да насочат повече внимание към повишаване на биосигурността както в животновъдните обекти, така и в стопанските дворове.