31 незаконно отглеждани домашни прасета са били евтаназирани в Плевен от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), съобщи нейният директор д-р Иван Йорданов по време на заседание на Областната епизоотична комисия.

Чумата струва на данъкоплатеца 35 млн. евро

Умъртвените животни са от селата Беглеж и Коиловци. И двете населени места попадат в зона за биосигурност и за тях в момента има забрана за отглеждане на домашни прасета като мярка срещу Африканската чума по свинете (АЧС). На нарушителите са съставени четири акта, съобщи БТА.

За щастие, миналата седмица не са открити нови огнища на АЧС в Плевенско. Въпреки това ОДБХ настоява общините да определят места за евентуално евтанизиране на свине при необходимост.

Мерките и определянето на местата за изкопаване на ями се съгласуват с Областната дирекция "Земеделие". При липса на общинска земя се разрешава ползване на земя, държавна собственост. Изкопаването на една яма струва около 4000 лева, което затруднява общините, оплакват се кметовете.

С новите мерки за ограничаване на епидемията е допустимо да се отглеждат до три прасета с доказан произход в личните дворове.

За да отговарят на условията, те трябва да са закупени от ферми, които имат разрешение да продават свине. Личните стопани имат право да се грижат само за прасета за угояване. Забранено е отглеждане в задните дворове на животни за разплод и свине майки.

По-рано днес стана ясно, че е потвърден първи случай на АЧС в Смолянско. Както Агри.БГ писа, положителна проба на болестта е дал глиган, отстрелян на територията на Държавно горско стопанство Хвойна, община Чепеларе.

Следете темата ТУК.