Заради огнището на Африканска чума по свинете до този момент са умъртвени 87 прасета в провадийското село Тутраканци.
 
 
Те не са били регистрирани, каквото е изискването на закона, съобщиха от кризисния щаб, свързан с мерките за предотвратяване на разпространението на африканската чума. Има и няколко диви прасета, които също са умъртвени, съобщи БНР. 
Дезинфекцирани са дворовете, където са се отглеждали животните.
 
Взети са проби от свинете и в съседното село Бозвелийско, които ще бъдат изпратени в София за изследване, резултатите се очакват до няколко дни. От БАБХ са забранили достъпа на външни хора в село Тутраканци, има изградени няколко контролно-пропускателни пункта, където полицията проверява всеки автомобил, който се допуска в селото дали е на местен жител. 
Към момента  няма данни за разпространение на заразата в други райони, а най-близкият свинекомплекс е на 40 километра, съобщи във Варна Дамян Илиев-директор на БАБХ.
 
„Трудно ни е да се надяваме, че първото у нас огнище на африканска чума по свинете ще остане последно предвид ситуацията, както се развива в другите държави - нито една досега, която е засегната от заболяването, не е останала само с едно огнище“, каза за националното радио директорът на дирекция „Здравеопазване, хуманно отношение и контрол на фуражите“ в агенцията по храните д-р Георги Чобанов. Често самите участници в разнасянето на заболяването нямат представа, че го извършват, изтъкна той.  Има възможност обаче то да бъде ограничено и дори редуцирано драстично.
 
 
„Когато се строеше оградата, коментарите по линия на африканска чума бяха изключително за ефективността на оградата. Оградата явно действа, както видяхме. Само миналата седмица бе обявено в Румъния огнище, което е на километър и половина от границата на община Крушари в Добричка област, така че заболяването не влезе там.
 
Тук по-тревожното, защото вече не става въпрос за контактно преминаване на заболяването. Тук болестта влезе по аналогичен начин както влезе нодуларният дерматит. Той влезе в Димитровград, което е доста далече от границата с Гърция и тази с Турция. По аналогичен начин влезе и чумата по овцете -  чрез хора е при всички случаи“, добави Чобанов.
Глобализацията на света налага интензивна търговия и не може да се забрани търговията с фуражи. Въпросът е тук да се спазват мерки за биосигурност и да има проследимост, заяви експертът по повод на хипотезата, че животните може да са били заразени с вносен фураж.
 
„Дребните стопани трябва да внимават откъде купуват зърно, дали сами го преработват, какви добавки поставят. От години изхранването с кухненски отпадъци на прасетата е забранено точно поради опасността от чума - било класическа чума или африканска“, добави експертът.
 
 
Ваксината за класическа чума към момента е забранена и се е прилагала само върху диви свине, за да не се разпространява заболяването. За африканската чума няма ваксина, макар че учените „работят много трескаво по тази ваксина поне от 20 години, допълни той и изтъкна, че днес започва вземането на проби от животните в провадийското село Бозвелийско.
 
Всички стопани в Тутраканци са били категорични, че никой не ги е уведомил предварително за необходимостта да заколят домашните прасета, изтъкна Чобанов и отново призова дребните стопани да го сторят:
 
„Месото от инфектирани свине не е опасно за хората, но е изключително опасно, ако бъде преработено в наденици, сурово-сушени продукти или осолена сланина, която се разменя със съседи и подарява на роднини“, посочи той и призова хората, които ще заколят прасетата си, да не правят луканки и да не ги разнасят из страната. 
„Необходима е термична обработка. Един хубав гювеч върши много добра работа“, допълва експертът.
 
В същото време, след заседание на кризисния щаб в Силистра, бе стигнато до решение да се препоръча заколването на прасета, като към момента тази мярка е за животни, отглеждани в домашни дворове в селата в близост до трите свинекомплекса в областта, намиращи се в селата Ветрен, Попина и Майор Ценович, но процесът трябва да продължи и в другите населени места, съобщиха от областната администрация на крайдунавския град. 
 
Според набраната информация става дума за 1 900 прасета в 960-970 регистрирани обекта в цялата област. Ще продължи и информационната кампания по проблема.