Ултра-плитката обработка на почвата е обработка, при която се осъществява пълно накъсване на растителната маса по цялата работна ширина, при работната дълбочина от само 2-3 сантиметра.
 
 
Защо е създадена ултра-плитката обработка на почвата?
През последните години се увеличава необходимостта от все по-плитка обработка на почвата поради няколко причини:
Увеличаване на проблемите със самосевките на рапица
Увеличаване на проблемите с устойчивите на хербициди плевели
Увеличеното използване на покривни култури
Увеличените проблеми с Европейския царевичен стълбопробивач 
 
Ползи 
Ултра-плитката обработка на почвата подобрява хигиената на полето – оставя почистено полето след жътва. Поникването на семената на плевелите се активира от светлината, което обуславя факта, че като цяло повечето култури покълват на плитка дълбочина на почвата. Ако са затрупани твърде дълбоко тези семена могат да останат в латентно състояние в продължение на много години. 
 
Например семената на маслодайната рапица могат да покълнат след като са стояли 20 години в почвата. До тогава те ще действат като плевелна култура в новите посеви, намалявайки потенциала на добивите. Много плевели, например устойчивата на хербициди полска лисича опашка, също създават проблеми, ако са оставени в латентно състояние, намалявайки добивите години наред.  
 
 
Ултра-плитката обработка на почвата ще подобри вашият резултат като същевременно води до намаляване на разходите. По-малкото количество обработена почва води до намаляване на разхода на дизел. Работата, съобразена с биологията на растенията намалява разходите за препарати като същевременно подобрява хигиената на полето. В допълнение подобреното мулчиране на растителните остатъци ще ускори минерализацията.
 
История
През 1999, Väderstad поставя основите на минималната обработка на почвата със създаване на сеитбено легло на само 5 сантиметра работна дълбочина с дисковият култиватор Carrier. Поради формата на стандартният диск тази концепция намалява възможността за пълно нарязване на работна дълбочина по-малка от 5 сантиметра. Ултра-плитката обработка на почвата е последващото развитие на концепцията за минимална обработка на почвата.
 
 
На пазара има множество предложения за обработка с палцеви брани. Те имат предимството да разпространяват сламата, но те не могат да се справят с големи количества растителни остатъци и са ограничени в скоростта. 
 
През 2014, Väderstad представиха работещата ултра-плитко предна сечка CrossCutter, последвана от представеното през 2017 година ново поколение дискове за ултра-плитка обработка на почвата – CrossCutter.