С проект на заповед се изменят Насоките за кандидатстване по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ и се улеснява изпълнението на административния договор. Това изменение важи за приема през 2018 г.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

До тази промяна се стигна, след като към Управляващия орган на ПРСР са постъпили запитвания от бенефициенти във връзка с последиците от пандемията от COVID-19 и невъзможността да поддържат някои критерии за оценка, по които е било оценено проектното предложение.

Ето защо се предлага изменение на чл. 18, ал. 3, т. 4 от образеца на административен договор, като се посочва, че по този начин ще се улесни изпълнението на сключените административни договори по подмярката.

От ДФ „Земеделие“ (ДФЗ) изразяват становище, че в ситуация, при която се променя броят на точките по критериите за подбор, по които проектното предложение е било оценено, без това да води до получаване на по-малък брой точки от минималния брой за проектни предложения със сключени административни договори по съответната процедура, не се нарушава Законът за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

А ето и самите изменения в Приложение № 9 „Образец на административен договор“:

1. В чл. 9:
а) в ал. 2, т. 10 се отменя;
б) в ал. 3, т. 6 думите „в обявата“ се заличават;
в) алинеи 4 и 5 се отменят.
2. В чл. 18, ал. 3 точка 4 се изменя така: 

„води до несъответствие с критериите за подбор, по които проектното предложение на бенефициента е било оценено, съгласно Приложение № 3 и изменението ще доведе до брой на точките, по-малък от минималния брой на точките, дадени на проектните предложения, за които е бил наличен бюджет, определен в Условията за кандидатстване, по реда на които е било одобрено проектното предложение на бенефициента или“

Проектозаповедта е на обществено обсъждане до 25 август, като писмени коментари се изпращат на [email protected].

Нека припомним, че по същия този прием по подмярка 4.2 със заповед от 29.07.2021 г. бе увеличен бюджетът, а със заповед от 25.06.2021 г. бе променен образецът на административен договор.

Отделно в момента тече нов прием на подмярката за преработка, като проектни предложения се приемат до 17 декември, а общият бюджет е малко над 387 млн. лв.