Вече няма да се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж на оранжерии с площ от 200 кв.м до 1000 кв.м включително, без съпътстващи производствени инсталации и без помощни сгради и постройки.

ДФЗ разпределя 12,2 млн. лв. за одобрени инвестиционни проекти

Тази промяна е заложена в Закона за устройство на територията (ЗУТ), приета на второ четене в Парламента на 27 януари. Така се намалява  административната тежест при проектирането и изграждането на оранжерии и се стимулират инвестициите в този бранш, са мотивите на законодателите. 

Това така важно за земеделските производители допълнение е отразено в чл. 147 от ЗУТ, в която се създава точка 17.

Друга промяна в закона гласи, че на страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще бъде създаден Единен публичен регистър по устройство на територията.

В него ще се публикуват разрешения за преместваеми обекти, разрешения за устройствени планове, за строеж, технически паспорти на строежите, актове за въвеждане в експлоатация и др. Ще бъдат обединени и регистрите, които се поддържат от министерството, ДНСК, областните управители, общинските и районните администрации.