Девет народни депутати от различни фракции предлагат украинските производители да бъдат задължени да обогатяват с фолиева киселина (витамин В9) пшеничното брашно от високо първо качествопоетапно, стартирайки от януари 2020 г., информира УкрАгроКонсалт.

Нов начин за пастьоризиране на яйцата


Съответният законопроект (№9117) за фортификацията на брашното е регистриран в местния парламент на 21 септември.

С документа се предлага въвеждането на задължителна фортификация на пшеничното брашно от предприятията – процесът ще е поетапен. С мощност над 150 тона зърно на денонощие – от 1 януари 2020 г., с мощност от 50 до 150 тона зърно на денонощие – от 1 юли 2020 г.; с мощност не по-малко от 50 тона зърно на денонощие – от 1 януари 2021 г.

Съгласно пояснителните бележки целта на законопроекта е осигуряване на профилактика срещу болести и състояния, свързани с дефицит на витамини, минерални вещества и микроелементи в човешкия организъм, укрепване и съхраняване на здравето на населението, подобряването на демографската ситуация в Украйна по пътя на фортификация на брашното

Авторите на законопроекта отбелязват, че в над 80 страни се прилагат сходни методи за масова профилактика срещу дефицит на фолиева киселина – фортификация (обогатяване) с него на продукти, които се консумират масово и редовно.