"Русия краде и конфискува стоки и зърнени култури в Източна Украйна", заяви германският земеделски министър Джем Йоздемир по време на срещата на Г-7, съобщи Франс прес, предаде БТА.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

По-рано украинското външно министерство обяви, че категорично осъжда действията на Русия по незаконно иззето от украинските фермери зърно във временно завладени територии.

"Руските окупатори крадат украинско зърно и или го консумират сами, или се опитват да го продадат на международните пазари. Ограбването на хранителни доставки от територията на независима суверенна държава е един от аспектите на грабежа", казаха от министерството, съобщи Укринформ.

Оттам предупредиха страните потребители, че пратките на зърно, изнасяни от Русия, могат да съдържат откраднато такова от Украйна, получено в резултат на грабеж от руските окупационни власти.„Всяка държава, която съзнателно купува откраднато зърно, се счита за съпричастна към престъплението“, се казва в изявлението.

Министерството подчерта, че има многобройни свидетелства на украински фермери и документални доказателства, които уличават крадците, като поиска от Русия да спре кражбите на зърно, да деблокира украинските пристанища, да възстанови свободата на корабоплаването и да позволи преминаването на търговски кораби. 

Според украинското министерство на земеделието окупаторите вече са присвоили най-малко 400 - 500 хил. тона зърно на стойност над 100 милиона долара. По техни данни почти всички натоварени със зърно кораби, тръгващи от Севастопол, превозват откраднати украински стоки.

Аграрният министър на страната обяви, че украинската зърнена реколта през 2022 година ще е доста по-малка от миналогодишната, тъй като половината от обработваемата земя със зимна пшеница е разположена в райони на интензивни военни действия или окупирани от руските сили. 

„Тазгодишната реколта ще е много под миналогодишната, но все още в достатъчно големи количества", заяви Солски в Щутгарт преди срещата на земеделските министри от Г-7, цитиран от Ройтерс. По думите му се очаква да се наложи от страната да бъдат изнесени допълнителни 30-40 милиона тона зърно.