Украйна продължи в неделя (24 юли) с усилията си да възобнови износа на зърно от своите черноморски пристанища съгласно споразумението от 22 юли, целящо облекчаване на световния недостиг на храни, но предупреди, че доставките ще пострадат, ако ударът на Русия срещу Одеса, извършен в събота, е знак за още удари.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Украинският президент Володимир Зеленски заклейми ракетната атака като "варварство", което е показало, че на Москва не може да се има доверие в прилагането на споразумението, постигнато с посредничеството на Турция и ООН.

Обществената телевизия "Суспилне" цитира украинската армия, която уточни след удара, че ракетите не са ударили района за съхранение на зърно в пристанището и не са причинили значителни щети, а Киев посочва, че подготовката за възобновяване на доставките на зърно продължавала.

"Продължаваме техническата подготовка за започването на износа на селскостопански продукти от нашите пристанища", написа министърът на инфраструктурата Александър Кубраков в публикация във "Фейсбук" в събота.

Споразумението, подписано от Москва и Киев в петък, беше приветствано като дипломатически пробив, който ще помогне за ограничаване на скока на световните цени на храните, като представители на ООН казаха, че то може да възстанови украинските доставки на зърно до нивата отпреди войната от 5 млн. тона на месец.

Но икономически съветник на Зеленски предупреди днес, че ударът срещу Одеса е дал знак, че този тонаж може да остане недостижим. "Вчерашният удар показва, че определено няма да работи така", изтъкна Олег Устенко пред украинската телевизия.

Той уточни, че Украйна има капацитета да изнесе 60 млн. тона зърно през следващите 9 месеца, но това ще отнеме до 24 месеца, ако нейните пристанища не могат да функционират правилно.


След като войната навлезе в шестия си месец, нямаше признаци за спиране на сраженията.
Украинската армия съобщи за руски обстрел на север, юг и изток и отново визираха руски операции, проправящи пътя за нападение над Бахмут, в източната област Донбас.

Засиленият руски обстрел накара кмета на Харков да призове жителите на втория по големина град в Украйна да избягват, ако е възможно, наземен транспорт.


Ударите срещу Одеса предизвикаха осъждане от ООН, Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Германия и Италия. Руските агенции цитират руското министерство на отбраната, че са били унищожени украински военен кораб и доставени от САЩ противокорабни ракети.