Украйна обвини Русия, че умишлено забавя отпътуване на 165 товарни кораба със зърно, съобщи Kyivpost.

Кризисни пари за много сектори. Вижте кои

Руски инспектори „значително удължиха проверката на корабите. В резултат на това над 165 кораба останаха на опашка близо до Босфора и този брой кораби продължава да расте ежедневно“, съобщи украинското външно министерство.

„Имаме основание да смятаме, че дългата руска инспекция на корабите на Grain Initiative е политически мотивирана“, пише още в съобщението.

Плавателните съдове чакаха да бъде извършен щателния процес на инспекция, изискван съгласно подкрепеното от Турция и ООН споразумение, насочено към доставяне на украинско зърно на чуждестранни пазари и облекчаване на страховете от глобална хранителна криза.

Украинското зърно е отишло предимно в Европа и Азия

Откакто споразумението за износ на зърно от Украйна влезе в сила на 1 август, повече от 8,5 милиона тона зърно и хранителни продукти са заминали за Европа, Близкия Изток и в по-малка степен за Африка, според данни на Съвместния координационен център (ICC).

В изявление късно в понеделник Москва потвърди закъсненията на корабите, но не уточни причината.  

Говорител на базирания в Истанбул център каза пред Франс прес, че над 170 кораба все още чакат да отплават от Босфора, за да се насочат към украинските пристанища.

Когато Русия нахлу в Украйна и блокира морските й пристанища, се появиха сериозни опасения от глобална хранителна криза. Споразумението, позволяващо износа на украинско зърно, донесе така необходимото облекчение. Но Украйна твърди, че Русия умишлено спира доставките.

„Действията на Русия подкопават глобалната продоволствена сигурност, особено в глобалния юг“, добавят от украинското външно министерство.

В съобщението се отбелязва още, че забавянето на проверките вече е попречило на Киев да изнесе допълнителни три милиона тона зърно, заплашвайки продоволствената сигурност на около 10 милиона души.

Малко преди това пък Русия заплаши, че ще се оттегли от сделката, която също даде гаранции на Москва за собствения й износ на зърно и торове. Сделката предстои да бъде подновена следващия месец.

Руският външен министър Сергей Лавров каза на 24 октомври, че Москва е поискала от ООН данни за дестинацията и крайните потребители на украинския износ на зърно. Лавров каза, че "корекциите", необходими за деблокиране на доставките, ще зависят от получаването на тази информация. Говорителят на ООН за Черноморската инициатива за зърно Исмини Пала обясни, че са необходими спешни стъпки за облекчаване на изоставането.