До момента Украйна е изпратила около 80 000 тона зърно в румънското черноморско пристанище Констанца, като се очаква да пристигнат още, заяви управителят на пристанището, цитиран от Reuters.

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

Морските пристанища на Украйна бяха блокирани след руската инвазия преди два месеца и страната беше принудена да изнася с влак през западната си граница или през малките си пристанища на река Дунав в Румъния.

„Пристигнаха вече около 80 000 тона зърно, които се съхраняват в силози, част от тях бяха натоварени на кораб. Още около 80 000 тона са одобрени и са на път“, казаха от пристанище Констанца, което има капацитет за съхранение от около 2 млн. тона и през миналата година осъществи износ от 24 млн. тона.

По-рано този месец румънският министър на транспорта заяви, че правителството, което е отменило таксите за пристанищни услуги за украински товари, планира да отвори отново железопътна линия в своето пристанище Галац на река Дунав. Това ще ускори транспорта на зърно.

Любопитна подробност е, че железопътната мрежа на Украйна използва руско междурелсие с размери приблизително 1,5 м, което е с около 10 см повече от коловозите в по-голямата част от Европа.

Междувременно на 25 април анализаторът APK-Inform съобщи, че миналата седмица украинските граничари затвориха няколко корабни пътища в устието на река Дунав поради плаващи мини в Черно море.