Има запитване за разширяване на бизнеса у нас на фирма, която от миналата година засява амарант в България, заради ограничените ѝ възможности за работа в Украйна. Това казва новоизбраният председател на Българо-украинската индустриална камара (БУИК) към Българската търговско-промишлена палата Лилия Иванова пред БТА.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Украинската фирма търси партньори, които да ѝ дават земи под аренда. Има интерес и от други компании да изнесат производството си в България заради войната в Украйна, информира още Иванова.Тя уверява, че Камарата ще осигури подкрепа на подобни компании, като напомни, че при желание за преместване на дейност е важно те да се регистрират в България като пазарен субект или да разкрият свое търговско представителство. 

Условие за получаване на подкрепа по оперативните програми е украинските фирми да станат търговци по смисъла на нашето законодателство. В БУИК членуват над 20 компании от различни браншове, сред тях има фирми, които се занимават със земеделие, хотелиерство, тежка промишленост, фармация, търговия, консултации, козметика и други. 

След края на войната българските компании ще имат възможност да се включат в процеса на възстановяване на Украйна чрез обявената европейска инициатива за създаването на Доверителен фонд за солидарност с Украйна. Предполагам, че той ще акумулира изключително голям ресурс, към който ще се добавят средства и по линия на други донори”, заявява председателят БУИК.

През 2021 г. двустранният стокообмен с Украйна е бил 1,471 милиарда долара, с 56,8% повече от предходната година, съобщи Иванова. Като дял от БВП стокообменът с Украйна е 1,2%, но след практическото спиране на търговията заради войната загубата за участниците в този стокообмен е 100%. 

По думите ѝ основните проблеми на членовете на Камарата от началото на войната са съотносими с тези на останалите фирми в България и са породени от спирането на доставки заради прекъснатите вериги на снабдяване, което води до дефицит на основни производствени суровини. Най-засегнати от войната ще са фирмите, които няма да могат бързо и адекватно да преориентират доставките на суровини от Украйна и да намерят нови пазари за експорта си. 

Суровините, които внасяме от Украйна, основно са амоняк, слънчогледово, шафраново и памучно масло, желязо, нелегирани стомани. Водещи стоки в износа ни са медикаменти, торове, перилни, почистващи вещества, електронна апаратура, нефтени масла и масла от битуминозни материали. 

„Проблемите на компаниите, които са зависими от вноса и износа на тези суровини и търпят сериозни щети, трябва да бъдат адресирани съвместно с бизнеса към държавните институции, за да се видят възможностите за подкрепасмята председателят на Камарата.  

Лилия Иванова казва още, че ще се фокусират върху конкретни бизнес случаи и непосредствена помощ на фирмите, които търсят съдействие от БУИК. Председателят на Камарата посочи, че в краткосрочните задачи на организацията е консолидиране на информацията за български фирми, предоставящи възможност за работа на украински специалисти. Очаква се сайтът на БУИК да бъде актуализиран, като там вече ще има информация и за дейности на Украинско-българската камара.