Собственик на орехова градина от Буковина, Украйна, създаде уникална лаборатория за адаптиране на сортове орехи. На територията на 10 ха Сафрон Фарфуляк отглежда 14 сорта, адаптирани към украинските условия, пише изданието Ореховод.

Нови притеснения: Украинците опитват да подбиват цената на орехите

В Глибоския район, където се намира фермата на Фарфуляк, той е взел под аренда около 100 ха земя, като 10 ха от тях са предназначени за ореховите насаждения.

Със селско стопанство мъжът започва да се занимава преди 10 години. В самото начало засажда 30 ха ябълки, 30 ха френско грозде. След четири години решава да засади орехи.

На практика Фарфуляк няма агроном. Той изпълнява ролята и на агроном, и на управител на фермата. В момента е наел главен технолог, който е работил дълги години в Холандия, Чехия и има доста опит зад гърба си. Именно той ръководи технологията за отглеждане на орехите, разказва Сафрон.

Орехите на буковинския овощар са адаптирани към украинските условия. Отглеждат се на планинска земя, където температурата на въздуха е малко по-ниска, отколкото в областния център.

Потенциалът на градината е около 20 000 разсада годишно. Особена гордост за Фарфуляк е собстваната лаборатория, където „ваксинира“ орехите си. Тя е уникална за Украйна. Цената на „ваксиниран“ разсад достига 12 евро.