Земеделските производители в Украйна търпят значителни загуби поради пълномащабната инвазия на Русия и въпросът за подкрепата на фермерите е много спешен.

 

Това подчерта държавният секретар на Министерството на аграрната политика и храните на Украйна Виктор Канцурак по време на среща с представители на банкови институции относно нови инструменти за финансиране на малки и средни земеделски производители, съобщава agroportal.ua.

„В резултат на пълномащабната война около 30% от целия потенциал на селскостопанския сектор беше унищожен, почти 20% от земеделската земя беше окупирана. Големи площи са минирани или замърсени с взривоопасни предмети“, казва той, цитиран от пресслужбата на Министерството на аграрната политика.

Към началото на 2024 г. загубите, причинени само на производствените мощности на агропромишления комплекс, възлизат на 364,5 милиона долара.

Това съобщи от своя страна изпълняващият длъжността министър на аграрната политика и храните на Украйна Тарас Висоцки по време на онлайн презентация за състоянието на агропромишления комплекс на среща на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ).

 „Тези проблеми засягат дейността на селскостопанския сектор и възможностите за търговия с продукти, тъй като Украйна е експортно ориентирана държава. Но с подкрепата на международните партньори и Въоръжените сили възстановихме логистиката. В момента около 87% от украинската селскостопанска продукция се изнася по море. През 2023 г. фермерите отгледаха добра реколта и изнесоха продукти на стойност 22 милиарда долара“, казва още Висоцки, цитиран от пресслужбата на Министерството на аграрната политика.

В същото време той подчерта, че войната продължава и ситуацията с логистиката може да се промени. Затова за Украйна е важно да запази достъпа си до световните пазари.

Тарас Висоцки подчертава, че украинският селскостопански сектор се нуждае от подкрепа за възстановяване и по-нататъшно развитие. Затова Украйна очаква положително решение от международни партньори относно използването на замразени руски активи за компенсиране на загубите.