Как да се приключи счетоводно отчетната 2021 г., има ли промени в нормативната уредба и как да се предостави информацията в НАП и Търговския регистър? Това са само част от въпросите, които ще бъдат обсъдени на уебинар, организиран от Кооперативен Агросъюз – Варна и Областен съюз на земеделските кооперации – Добрич, насрочен за 10:00 часа на 15 февруари.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

Доскоро събитието беше част от традиционния годишен семинар на кооперативите, които, освен че отчитаха стопанската година, обсъждаха счетоводното приключване и законовите изисквания. Заради COVID-19 браншовите организации от Североизточна България организират неприсъствен 6-часов обучителен уебинар, посветен на финансовото приключване на стопанската година в сектор „Земеделие“ и свързаните с него изисквания. Лектор ще бъде Султана Българенска, дипломиран експерт счетоводител – одитор и член на Института на дипломираните експерт счетоводители в България.

Ръководителите на земеделските кооперации от Варна и Добрич ще си припомнят както нормативната уредба – търговски закон, закон за кооперациите, закон за дружествата с нестопанска цел, закон за социалното осигуряване, така и националните счетоводни стандарти.

По време на лекцията ще стане ясно как се извършва годишна инвентаризация на активите и пасивите, на материалните активи и на вземанията и задълженията към клиенти и доставчици. Важна част от семинара са клаузите на Закона за арендата и Закона за задълженията и договорите. Затова лекторът ще се спре на инвентаризация на разчети с трети лица – данъчни и осигурителни задължения, задължения към наематели на земеделска земя, задължения към персонала, задължения към член-кооператори.

Всеки счетоводител на земеделска кооперация трябва да може да изчисли фактическата себестойност на произведената продукция, а ако има животновъдно стопанство – и прираста на животните. Освен това трябва да се проследи отписването на готовата продукция за вътрешно потребление, за изхранване на животни, за раздадена рента и загубите от почистване.

Лекторът ще се спре на приключване на счетоводните сметки и как се формира финансовият резултат за текущия отчетен период. Част от указанията ще бъдат насочени към попълване на данъчна декларация и осчетоводяване на данъчните задължения.

Уебинарът ще се проведе през платформата Zoom, посочват организаторите. На 11 февруари участниците ще имат възможност да изпробват своите устройства и връзка и най-вече да зададат предварително своите въпроси към лектора, за да получат обстоен отговор.