Срокът за регистрация на кладенци за собствено ползване ще бъде удължен с една година до 28 ноември 2023 година, решиха депутатите на първо четене. 

Темата с кладенците

Една от причините за отлагане на срока е липсата на административен капацитет на басейновите дирекции в страната, както и ниският процент регистрирани кладенци до момента. Самата регистрация е безплатна за хората, а след това от тях няма да се събират такси за ползване на водата, информира Дарик. 
На първо четене по предложение на ГЕРБ-СДС беше удължен срокът за регистрация на кладенците за собствено ползване с една година. 

Така вместо до 28 ноември тази година, собствениците трябва да регистрират своите кладенци до края на ноември 2023 година. Младен Шишков уточни, че въпреки че срокът за регистрация е удължаван вече няколко пъти, едва 10-20% от кладенците са с изрядни документи

От БСП предложиха между първо и второ четене на закона крайният срок да бъде удължен не с 1, а с 3 години, а Манол Генов уточни, че ползването на водата ще бъде безплатно до 10 кубика.

Ерджан Ебатин от ДПС предложи процесът на регистрация да се извършва по административен път след проверка на място, а количеството безплатна вода да не се ограничава.

От „Възраждане“ пък поискаха регистрацията на кладенците да отпадне напълно, за да може хората да бъдат сигурни, че няма да плащат данъци и такси за ползването на тази вода. 

Очаква се второто гласуване от страна на депутатите.