Срокът за кандидатстване по четирите процедури от т. нар. общински мерки от Програмата за развитие на селските райони  (ПРСР) се удължава до 23 декември 2022 г. Това стана със заповед на ръководителя на Управляващия орган на ПРСР и заместник-министър на земеделието Георги Събев.

Гласувайте: Какви ренти се изплащат за стопанската 2021/22 година?

Промените се отнасят за подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от ПРСР. Изменението е за всички процедури, по които в момента тече прием.

Допустими бенефициенти по обявените процедури са всички 215 общини, разположени на територията на „селските райони“ в страната.

Предвидена е и възможност за откриване на процедура за избор на изпълнител/и на дейности по проекта по реда на Закона за обществени поръчки (ЗОП) преди сключване административния договор за финансиране. От страна на  Държавен фонд „Земеделие“ – РА ще се осъществява предварителна проверка за законосъобразност на документацията за поръчката.

По процедурите се подпомагат проектни предложения, които допринасят за постигане на целите по подмярката, насочени към насърчаване на социалното приобщаване, намаляването на бедността и икономическото развитие в селските райони.

Кандидатите имат възможност да подават по две проектни предложения в рамките на четирите обявени процедури чрез подбор, като едното трябва да е насочено към повишаване на енергийната ефективност на общинските сгради. Това решение беше взето на проведеното на 11 юли заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г.