Само за един ден ветеринарните власти обявиха нови осем случая на диви прасета, заразени с Африканска чума по свинете (АЧС). Те са разпръснати из седем области на страната, сочат протоколите на сайта на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Къде са третирани земи с тор от заразен свинекомплекс?

Четири първично възникнали случаи на заразата са обявени в Югозападна България. Две от тях са в Кюстендилско – в землищата на селата Страдалово и Долна Козница. Положителни са дали резултатите от диви прасета и в района на ботевградското село Врачеш и благоевградското село Железница.

Останалите четири случая са из Северна България. Заразени диви животни са намерени в землището на град Горна Оряховица, Великотърновско, на община Върбица, Шуменско, на врачанското село Големо Бабино и ловешкото село Гостиня.

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ е определена инфектирана зона около констатираните случаи в размер на 200 кв. км.

Десислава Танева: „Направили сме срядата задължителен ден за лов на нашите горски служители, които са ловци.“

Преди дни на въпрос дали е овладяна кризата с АЧС, земеделският министър Десислава Танева отговори следното.

„Така изглежда външно, защото няма нови огнища на домашни свине. В момента сме в изпълнение на плана за депопулиране на дивата свиня, който обаче леко изостава. Трябва да депопулираме 80 хиляди диви свине, а сега сме приблизително на 20 хиляди“, коментира ресорният министър за bTV. 

Десислава Танева: „През декември вземаме решение за увеличаване на срока на лова. Максимално възможно ще бъде удължен.“

Скоро ще стартира нова информационна кампания за мерките за биосигурност, правилата за регистрация, отглеждането на домашни прасета в личните стопанства.

„Трябва да сме безкомпромисни, за да ги изпълним и да не попаднем в ситуация на подобен размер на щети, както през лятото“, заключи земеделският министър.

Всички теми, свързани с АЧС, следете ТУК.