Поредният абсурд на Министерството на земеделието и храните стана факт. Заради нормативни неуредици фермери можеха да останат без субсидии по агроекологичните плащания за развиване на дейност във високопланински региони, сигнализираха от Асоциацията на зърнопроизводителите. Причината за това е в забавянето на наредбата за условията и реда за подготвяне на заявленията по схемите за подпомагане на площ, която вместо на 1 март беше обнародвана в Държавен вестник на 24 март, като все още липсва инсрукцията за приема на заявления за агроекологичните плащания.

В наредбата е записано, че заявления за агроекологичните плащания се подават от 1 до 31 март в общинските земеделски служби. В същото време обаче, това не може да стане, тъй като агроминистерството още не е одобрило инструкциите за приема на тези заявления. Това на практика спря приема на заявления и в малкото дни, които оставаха до крайния срок.В такъв случай излиза, че ако крайният срок изтича днес, на практика кандидатстването се обезсмисля. Това посочи председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов.

През миналата седмица от асоциацията са сигнализирали за проблема агроминистерството, от където са обяснили, че бил допуснат технически пропуск, който тази седмица ще се коригира.

От Министерството на земеделието и храните казаха за Фермер.БГ, че срокът в наредбата ще бъде удължен до 15 април. Според наредбата срокът 31 март важи за подаване на заявления по две направление - за поддържане на местообитания на застрашени животни в обработваеми земеделски земи, а също и за сеитбообращение за опазване на почвите и водите в подобни региони. За всички останали производителите, които подават заявления за обработваните през тази година площи, законният срок е от 1 март до 15 май.

Експертът на МЗХ Любо Радев, който разработва инструкцията за приема на заявленията съобщи, че в момента документът се доизработва, след което той ще се съгласува с Разплащателната агенция и до няколко дни ще излезе.

От цялата абсурдна ситуация излиза, че кампанията за подаване на заявленията не е стартирала, тъй като липсва инструкция за това. А защо наредбата бе обнародвана едва на 24 март при положение, че в нея има заложен краен срок – 31 март? Явно отново в МЗХ не са преценили необходимия законов срок за обнародване, от което в крайна сметка страдат отново българските земеделски производители.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!