Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели (НСМСФП) беше учредено официално по време на Международната селскостопанска изложба АГРА 2014. 34 учредители – малки земеделски производители и преработватели от 15 области на България – дадоха началото на новото сдружение. На учредителното събрание присъстваха и експерти от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

 

„Основната ни цел е обединени да защитаваме по-пълноценно интересите на малките земеделски производители и преработватели в България“, заяви за Фермер.БГ Магърдич Хулиян, един от инициаторите за създаването на сдружението. Той беше избран за председател на новоучреденото НСМСФП. „Много е важно за нас националното обединение да обхване не само малките семейни земеделски производители и фермери, а и дребните преработватели, защото връзката между производителите, прерботвателите и крайните потребители просто липсва, а когато става въпрос за семейни ферми тя е от ключово значение“, допълни Магърдич Хулиян.

 

За Фермер. БГ той уточни, че Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели има вече свой устав, документът е приет от учредителното събрание и предстои след регистрацията на сдружението да бъде обнародван. Съдебната регистрация на НСМСФП се очаква до 2 седмици, допълни Хулиян. По думите му учредителите и новоизбраният управителен съвет на сдружението се надавят на активен диалог с институциите, най-вече МЗХ и БАБХ. Магърдич Хулиян е категоричен, че са необходими гъвкави правила по отношение на производството и преработката на млечни и месни продукти от малки ферми, което налага ревизия и промяна на Наредба 26.

 

На учредителното събрание на НСМСФП за председател на сдружението беше избран Магърдич Хулиян. В управителния съвет бяха избрани Ивана Мурджева, юрист, Андрей Чалъков, Лозан Миладинов – зеленчукопроизводител, Росен Михайлов, животновъд, Ангел Търпов – животновъд и Стефан Сариев – овцевъд. Амбицията на учредителите е да имат областни координатори във всяка административна област на страната, като за региони като Пловдив и Благоевград, в които селското стопанство има сериозен дял, координаторите ще са по двама.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!