Децата и учениците ще получат полагащите им се доставки по училищните схеми еднократно, бе решено на днешното заседание на Министерския съвет. Наведнъж ще се раздадат всички продукти за периода от 13 март до 13 май.

МЗХГ: Сирене и плодове за децата ще се доставят по домовете

Още преди десетина дни стана ясно, че 420 000 деца и ученици ще получат полагащите им се продукти по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. В интервю за Нова ТВ земеделският министър обяви, че раздаването на продуктите ще става по домовете, като за целта ще бъдат ангажирани служители на горските и на социалните служби. Това обаче повдигна много въпросителни и хвърли в смут училищата.

Днес ДФЗ обяви, че продуктите ще се доставят в училищата и ще се раздават от директорите на родителите по предварително изготвени списъци. Ако директорите не могат да създадат нужната организация, семействата ще получат продуктите със съдействието на МЗХГ чрез Държавните горски предприятия. 

Съвсем разбираемо, много от родителите няма да се отзоват на място заради страха от струпване на много хора на едно място. Какво обаче ще се случи с останалата храна? На този въпрос отговаря изпълнителният директор на ДФЗ – Васил Грудев, в писмо до образователното министерство. 

„При наложените ограничения за функциониране на учебните заведения в условията на извънредно положение, при разпределянето на продуктите между деца извън училищата и детските градини следва да бъдат прилагани правилата в духа на действащата нормативна рамка – да бъдат целенасочено разпределени на останалите деца и ученици”, се казва в документа, цитиран от U4avplovdiv.com.

Това означава, че по преценка на директора продуктите могат да се преразпределят само на деца от същото училище или на нуждаещи се от други учебни заведения. Но предизвикателствата при тяхното раздаване остават, пише Marica.BG.

Първото опасение е как ще съхранява храната, тъй като разнасянето й до адрес едва ли ще се случи в рамките на деня. Трудно би могла да се гарантира и годността й, при положение че няма хладилници, които да поберат огромните количества.

Ако ще се разнасят пакети по домовете, остава и въпросът за опазването на личните данни на родители и деца. Освен това кой ще поеме транспортните разходи, за да не се окаже в един момент, че разнасянето е по-скъпо от самата дажба?

На преден план идва и самият адрес. При кандидатстване много родители посочват такъв, който им гарантира повече точки и не винаги съвпада с тяхното местоживеене. Освен това е много голяма вероятността хората въобще да не са си по домовете, тъй като са се изнесли по вили или в провинцията заради извънредното положение.

Не на последно място е вероятността да се стигне до схеми за злоупотреба – да започне едно препродаване на доставените безплатните храни, което съвсем ще опорочи иначе благородната кауза.

Според данни на ДФЗ бюджетът по схемата „Училищен плод“ е над 13, 655 млн. лв., а по схемата „Училищно мляко“ – над 15, 863 млн. лв. До момента и по двете схеми изпълнението е близо 70%. Това означава, че до края на учебната година остават да бъдат извършени оставащите 30% от одобрените доставки. 

Средно за периода на извънредното положение на едно дете се полагат близо 300 г сирене или кашкавал и около 2 кг плодове и зеленчуци. До момента по двете европейски училищни схеми за учебната 2019/2020 са изплатени общо 9,2 млн. лв.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

МЗХГ: Сирене и плодове за децата ще се доставят по домовете

Одобриха 250 млн. евро за училищните схеми в ЕС

Заповед: Нетрайни храни ще се изкупуват от социалните служби