Малко над 333,7 млн. лв. ще се дават по училищните схеми за следващите шест години. Това предвижда Национална стратегия за прилагането на схема за предлагане на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини, училищата и центровете за специална образователна подкрепа от 2023/2024 до края на 2028/2029 учебна година.

Януари и важните дати, които да запомните

Документът е на обществено обсъждане до 2 февруари. Плодовете, зеленчуците, млякото и млечните продукти ще продължават да се предоставят безплатно на децата и учениците. Доставянето им е осигурено с финансови средства от Европейския съюз и от националния бюджет.

Европейски субсидии

 

Финансовите средства по линия на ОСП, заложени за периода 1 август 2023 г. – 31 юли 2029 г., са 23 463 006 евро, или 45 910 219 лв. За разпространение на плодове и зеленчуци са предвидени 11 211 365,88 евро, а за мляко – 9 686 032,44 евро. Отделени са и средства за съпътстващи дейности и мониторинг.

Допълнителна национална помощ

 

Като допълнение към европейското финансиране има и национално, което се предоставя за шест години и е в съответствие с българското законодателство. Националната помощ е 287 832 185,22 лв., като за разпространение на плодове и зеленчуци са заделени 130 243 297,70 лв., а за мляко – 130 219 692,94 лв.

Разпределението на средствата е индикативно, като разчетът е направен въз основа на опита от досегашното прилагане на схемата. Целта е да се достигне пълно финансиране на всички доставки на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти и да се покрият разходите по съпътстващите мерки, оценката и мониторинга на схемата.

Целева група

 

Схемите обхващат децата от I до подготвителна група в детските градини; децата от подготвителна група и учениците от І до IV клас в училищата и децата от подготвителна група и учениците от І до IV клас в ЦСОП. Възрастовата граница е от 3 до 10 години.

Избор на доставчици

 

Детските градини, училищата и ЦСОП могат да участват във всяка една от схемите самостоятелно (като заявители) или чрез заявител от следните категории:
•    Еднолични търговци, търговски дружества и кооперации, които са поели задължение към едно или повече учебни заведения за доставка на плодове и зеленчуци и/или на мляко и млечни продукти;
•    Производители на плодове и зеленчуци, включително организации и групи на производители на плодове и зеленчуци и производители на мляко и млечни продукти;
•    Общините – за учебните заведения, които се намират на тяхната територия. 

Допустими разходи

 

Извършените от одобрените заявители допустими разходи се възстановяват въз основа на стандартни таблици за единични разходи. Те са определени по методика, утвърдена от изпълнителния директор на ДФЗ. Методиката за определянето им е налична ТУК.

Цените на продуктите се формират по данни от Системата за агропазарна информация (САПИ). За изчисление на крайните цени се включват надбавки за опаковка и транспорт на продуктите до учебните заведения.