Селското стопанство се развива постоянно, а с това и специалистите, които работят в тази сфера. Пример за променящата се професионална характеристика на заетите в земеделието откриваме в Испания. Там има училище, което подготвя кадри, които умеят да работят с модерни методи, пише bangkokpost.com.

Бизнесът е категоричен: Необходими са специалисти

Подстригването на овце е само един от курсовете, предлагани в училището в Казар де Касерес, Естремадура. Той се организира с цел да бъде спрян процесът на обезлюдаване на тази част на Испания.

Възникнала през 2015 г., идеята бе да се привлекат хора, които обичат провинцията, казва каза Енрике „Куике“ Изкиердо, който управлява училището. В него ще бъдат обучавани пастирите на XXI в. Те ще умеят да боравят с модерни методи за сектора, комбинирайки традиционно и модерно.

Традиционната представа за пастир е за човек, който скита из нивите по цял ден. Днес това понятие е поостаряло, казва ветеринарят Юрген Робледо.

Учениците ни знаят как да използват високотехнологични инструменти, включително програми за контрол на млякото, допълва той.

Тази година 10 студенти преминават през 5-месечния курс, който включва и практически опит в работата с животни.

26-годишният Тибо Гохиер се учи как да дои кози и да установява дали някоя от тях е болна, което може да повлияе на качеството на млякото й.

Курсът също така обхваща финансови въпроси, как се попълва документацията на животните и т.н. Той е напълно безплатен и се финансира от местна кооперация на животновъдите.

Съвременните високотехнологични инструменти помагат на овчарите да измерват млякото, което произвежда всяко едно животно, споделя още Робледо.

Такива данни могат да позволят на фермера да следи дали производството е спаднало поради субклинична инфекция, допълва той.

За разлика от нормалния мастит, такива инфекции не причиняват никакви видими промени във външния вид на млякото или вимето, което ги прави трудни за откриване.

Някои ученици, които посещават курсовете, вече работят в областта на земеделието и искат да се специализират, докато други са напълно нови в областта. Такъв е случаят на Ванеса Кастило, която посещава курса със своята 17-годишна дъщеря Аранча Моралес.

Първоначално Ванеса работела в дом за стари хора. Преди две години той затваря врати и тя остава без работа. Сега мечтата й е да има ферма за овце.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Българското селско стопанство - възможност за украинските бежанци 

Братята Иван и Чавдар Христанови споделят визията си за българското земеделие

Идеи за полезни иновации в птицефермите