С инициативата „Ден на самоуправлението“ ученици и учители от Професионалната земеделска гимназия в Каварна отбелязаха своя патронен празник. По този повод младите хора заеха местата на своите преподаватели и ръководители за един ден. 11-класникът Димитър Радев стана директор, а бъдещия фермер от 10 клас Васил Димитров пое длъжността зам.-директор.

В чужбина проявяват интерес към нашите ученици в земеделието

Младежите изцяло „превзеха“ професионалната гимназия и назначиха свои съученици за организатори по учебната и административната дейност. Не бяха пренебрегнати и задълженията на помощния персонал в училището и дежурствата на учителите в междучасията, за които също бяха ангажирани възпитаници на земеделското училище. 

Макар и за един ден, учениците усетиха тежестта да ръководят и управляват единственото в крайморската част на Добруджа специализирано училище по земеделие. В него младите хора се обучават в няколко специалности: фермер – производител на селскостопанска продукция“, „растениевъд – полевъд“ и „администратор в хотелиерството“. 

Училището е създадено през 1958 г. в отговор на нуждите и спецификите на региона. Тогава е обучавало своите възпитаници в две направления - растениевъдство и животновъдство. Патрон на учебното заведение е известният учен акад. Климент Тимирязев, специалист по растенията. С „Деня на самоуправлението“ Земеделската гимназия в Каварна отбеляза 178 години от рождението на изследователя и 63 години от основаването си.