Виктор Дяков, Михаела Дакова, Елена Михайлова и Виктория Пенчева са VICEM – ученици от 11 клас в Природоматематическа гимназия „Баба Тонка“ - Русе. Тази година те спечелиха наградата за „Най-добра учебна компания на България 2018“ със своята иновативна разработка в сферата на агроинженерството и органичната растителна защита. Фермер.БГ разговаря с VICEM.
 
 
VICEM представиха България на международното състезание на учебните компании на Джуниър Ачийвмънт Европа, което се проведе в средата на юли в Белград, Сърбия.
 
„През тази учебна година, юни месец, ние участвахме на форума Изгряващи звезди и спечелихме най-добра учебна компания на България. Също така, благодарение на евродепутат Владимир Уручев, ние спечелихме и наградата предприемач на бъдещето, като нашата наградата беше да посетим Европарламента в Брюксел“, каза Михаела Дакова. 
 
Иновацията е биопестицид. 
 
 
„Продуктът, с който спечелихме наградите и участието си тук е нов вид биопестицид, под формата на капсули, който се разпръсква със специално направен от Виктор дрон“, обясни Елена Михайлова.
 
Биопестицидът е направен от специални субстанции, които държат настрана паразитите от растенията. Малките капсули се състоят от желатин, вода и етерични масла, които се поставят около корените на растенията. За по-големи земеделски площи поставянето на капсулите става автоматизирано чрез дрон, който облита насаждението и отпуска нужното количество капсули на всяко растение. Заедно с това и се привличат полезните за тяхното опрашване насекоми.
 
„По време на процеса на учебна компания ние трябваше да генерираме идея и да направим проучване както и да достигнем до самия продукт, и да направим продажби. По време на това проучване установихме, че има голям проблем с измирането на пчелите, поради използването на химични биопестициди. Затова и насочихме нашите знания и усилия в тази сфера“, разясни Виктория Пенчева.
 
Учебната компания е разработила и уебсайт със съвети към земеделците, който дава информация кои разновидности "биопестицида" са най-подходящи за отблъскването на различните видове вредители. Продуктът адресира и проблема с изчезването на пчелите, за който основна причина е прекомерната употреба на химически пестициди в земеделието днес.
 
Виктор, Михаела, Елена и Виктория все още не знаят накъде ще ги отведе техния път, но са категорични, че искат да се занимават с бизнес – защо не в земеделието?