Учените от Добруджанският земеделски институт – Генерал Тошево работят усилено по създаване на сортове и хибриди слънчоглед, устойчиви към патогенна мана и паразита синя китка, с висока масленост и екологична пластичност.
 
 
Това стана ясно по време на посещението на председателя на Селскостопанската академия проф. Васил Николов на опитните полета на института, съобщиха от академията.
 
Учените показаха и уникалната си колекция от диви едногодишни и многогодишни видове слънчоглед. Силно впечатление правят декоративните форми, получени по селекционен път. Към тях има проявен интерес от холандска фирма и в тази връзка е подписан договор за обмен на материали.
 
 
След опитните полета, проф. Николов посети животновъдните ферми. Обсъдено беше виждането за тяхното развитие. Овчето стадо наинститута е едно от малкото в страната, където се съхранява уникалният генофонд на Североизточната българска тънкорунна порода.
 
„Добруджанският земеделски институт – Генерал Тошево e гордост за Селскостопанска академия“, заяви проф. д-р Васил Николов по време на работната срещна с учените и служителите от института. 
 
Проф. Николов отдели специално внимание на младите учени и подчерта, че от първостепенно значение за бъдещето на Академията е привличането и обучението на млади специалисти. „Необходимо е да стимулираме младите хора да се посветят на научна дейност. Трябва да се търсят начини за отпускане на стипендии и стимули, извършване на подбор на бъдещите изследователи още от студентската скамейка“, поясни той.