Все още в Добричка област са малко засетите площи с пшеница. Оптималните срокове за Североизточна България за сеитба на новата реколта са до 25 октомври. „В никакъв случай земеделските производители не са закъснели. Просто при сеитбата ще трябва да съобразят много внимателно посевната норма“, коментира проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт.

Изкупни цени на млякото

Забавянето на есенната кампания не е само заради дъждовете през последната седмица. По-бавните темпове на сеитба бяха обусловени от засушаването през юли, август и септември. На практика в началото на есента стопаните не успяха да изведат качествени обработки на почвата заради сушата.

Иван Киряков: Ако се стигне до по-късни ноемврийски сеитби, те трябва да бъдат с по-високи посевни норми. Съветвам производителите много внимателно да проверят сертификатите на семената, тъй като различните сортове пшеница имат различна кълняемост. 

Ученият уточни, че през това лято в Добруджа са пожънати не само добри добиви, но и зърното има високо качество. Една от отличителните характеристики на последната жътва е, че са прибрани семена с висока абсолютна маса – с тегло до 48 грама на 1000 семена. Обичайно този показател е между 38-41 г/1000 семена.

Ако през октомври природата не позволи да се влезе със сеялките в полетата, това няма да е фатално. По-късните сеитби на пшеница могат да имат и своите предимства. Например през есента на 2020 г. в полетата на Добруджанския институт сеитбата е продължила до средата на ноември. От тези полета са прибрани добиви от 700 до 900 кг/дка пшеница. Освен това през ноември стопаните няма да имат проблеми с неприятели като въшки и мухи, посочи още проф.Киряков. 

В Добричка област обичайно се сеят 1 млн. 200 хил. дка – 1 млн. 300 хил. дка зърнено-житни култури. В момента стопаните са на финала на жътвата на царевица. От близо 940 000 дка са пожънати 870 000 дка. Все още в 4 добруджански общини има площи с царевица за прибиране.