През последните години пестицидите с контролирано освобождаване (CRP) станаха популярен сектор за развитие и обект на многобройни научни изследвания, тъй като се смята, че те вредят по-малко на околната среда, пише agroxxi.ru.

Фермерите в Европа намалиха покупките на пестициди

Неотдавна група учени, ръководени от Ву Чженяно от Китайската академия на науките, разработи нов вид светлочувствителен хербицид с висока ефективност и ниска стойност, което предопределя високото му търсене на пазара в бъдеще.

В разработката освобождаването на активното вещество на хербицида зависи от ултравиолетовото излъчване, което е по-оправдано и рентабилно, отколкото другите аналози, където се използват материали, чувствителни към pH или температура.

рH-чувствителният CRP може отрицателно да повлияе на развитието на растенията, тъй като приложението му зависи от използването на алкален или киселинен разтвор, а CRP, чието действие е базирано на температурен режим, се характеризира с по-висока цена за производство.

Колкото до иновацията, то по резултати от тестове този хербицид показва отлична управляемост при ултравиолетово излъчване, а при засилено излъчване – увеличаване на адхезионната способност на повърхността на листата на плевелите.

По думите на разработчиците, технологията е стабилна, ефективно и достъпна като цена.